Nieuwe film van Jaco Van Dormael nu al zeker in 17 landen te zien

Het Filmfestival van Berlijn is afgelopen en voor één Belgische film is dat festival alvast een groot succes gebleken.  Of liever de markt die zich tijdens dat festival afspeelt. Die filmmarkt is één van de allerbelangrijkste ter wereld, samen met die van Cannes, Toronto en Los Angeles.  De markt werd vorige vrijdag afgesloten. Er lagen verschillende Belgische films in de etalage.  Maar wellicht heeft geen enkele film nu al beter gescoord dan ‘Le tout nouveau testament’ van Jaco Van Dormael.

Het Franse salesagentschap dat instaat voor de verkoop van de internationale filmrechten van de film, Le Pacte, heeft er gouden zaken gedaan.  Met alleen een promoreel van zes minuten met de eerste beelden en een affiche als blijkbaar zeer overtuigende argumenten werden de distributierechten van de film nu al verkocht aan landen als Duitsland en Oostenrijk (NFP), aan Tsjechië en Slovakije (Aerofilms), aan Hongarije (Mozinet), Roemenië (Independenta), Noorwegen (Njuta), Zweden (Another World), Brazilië (Imovision), Macedonië en Turkije(Kurmaca), Polen (Gutek), Zwitserland  (Frenetic), Griekenland (Strada) en aan Hong Kong (Edko).  Ondertussen zijn de onderhandelingen met tal van andere landen nog volop aan de gang.
In België is het Belga Films die de film zal verdelen, terwijl in Frankrijk Le Pacte zelf de distributie zal organiseren.  Er ligt nog geen datum vast waarop we de film te zien zullen krijgen.

Naar verluidt moeten we de film nog niet verwachten in Cannes, maar mikken Jaco Van Dormael en zijn producenten eerder op de festival van Venetië en Toronto.

Jaco heeft het scenario van zijn vierde langspeelfilm  (in 25 jaar !) samen geschreven met auteur Thomas Gunzig. De twee handlangers hebben een verhaal afgeleverd dat op het eerste gezicht wat banaal kan klinken, dat van een meisje dat zich wreekt op haar tyrannieke vader.  Een simpel gegeven, zo lijkt het, ware het niet dat de Vader hier niemand minder is dan God zelve.

Want jawel, God bestaat en hij woont in Brussel. Hij woont in een appartement in een nogal vervallen buurt van de stad, met zijn vrouw en zijn dochter Ea. Die laatste houdt het niet meer uit bij die lomperik en trekt er op uit.  Maar eerst prutst ze nog even met de computer van de grote God en plukt alle overlijdensdata van de mensen op aarde uit zijn bestanden en zet die online.  Waardoor er een algemene elektroshock door de mensheid gaat.

God is nu wel verplicht om in actie te schieten en trekt er op uit, op zoek naar zijn dochter.  Hij die anders nooit buitenkomt, ziet nu met eigen ogen wat hij ervan gebakken heeft en is niet bepaald onder de indruk van zijn eigen werk, dat hij blijkbaar niet al te best kende.

De film is een productie van de productiemaatschappij van de regisseur, Terra Incognita, samen met Climax van Olivier Rausin en gecoproduceerd met het Franse ‘Après le Déluge’ en het Juliette Films uit Luxemburg.  De productie ontving steun van het Centre du Cinéma van de Federatie Wallonië-Brussel, Wallimage, de RTBF, Casa Kafka, het Vlaams Audiovisueel Fonds, Screen Flanders Fortis film fund en Orange Studio.

Pili Groyne

‘Le tout nouveau testament’ werd gedraaid in 2014 met een indrukwekkende cast, waar voor ons natuurlijk de naam van Laura Verlinden (‘Image’, ‘Dood van een schaduw’, ‘De smaak van de Keyser’) opvalt.  Zij speelt één van de nieuwe apostelen die de dochter van God rond zich vergaart.  De rol van God wordt gespeeld door Benoit Poelvoorde, zijn vrouw wordt gespeeld door Yolande Moreau en de ochter is de jonge Pili Groyne, die eerder al de dochter speelde van Marion Cotillard en Fabrizio Rongione in ‘Deux jours, une nuit’, terwijl ze in ‘Alleluia’ van Fabrice Du Welz dan weer het dochtertje was van Helena Noguerra.  Verder zien krijgen we in ‘Le tout nouveau testament’ onder meer Catherine Deneuve en François Damiens te zien.

De affiche van de film viel in Berlijn in ieder geval goed op. In geen tijd stond ze overal op het net. Alsof God ermee gemoeid was.  We zien er Adam (Dominique Abel) die zijn weg kwijt is in Brussel. Probeer zo maar Eva te vinden.

Zie ook : 

Catherine Deneuve draait met Jaco Van Dormael

Laura Verlinden speelt Aurélie in ‘Le tout nouveau testament’

Check Also

Titus De Voogdt en Hans Buyse over ‘Zodiac’!

Recent staken Titus De Voogdt (‘King of the Belgians’, ‘The Barefoot Emperor’) en Hans Buyse …