Jan en Raf Roosens over hun ervaringen in Cannes

‘Copain’ van Jan en Raf Roosens gaat morgen in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes.  Wereldpremière jawel, ook al was er eerder een film van hen met dezelfde naam en dezelfde acteurs die ook het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven mocht openen.  Maar de film die het publiek in Cannes krijgt – als 1 van de 9 kortfilms die uit 7000 geselecteerd werden voor de kortfilmsectie van de Officiële selectie – is niet meer dezelfde ‘Copain’ die in België al opende.  De broers schrokken eigenlijk zelf toen ze hun film in Leuven voor het eerst met publiek zagen. Opeens beseften ze dat hun film wel heel donker was.  En dat was niet hun bedoeling. Dus gingen ze aan het hermonteren en bestelden ze nog extra-muziek bij componist Raf Keunen.  Ze hebben vooral het einde van hun film veranderd.  En de film is een minuut korter geworden.

Raf (2de van links) en Jan (3de van links) tussen de andere kortfilmmakers wiens films dit jaar een kans maken op de Gouden Palm( © J.P.Malherbe/N.L.P.)

‘Copain’ is nog altijd het verhaal van een jongen uit een rijk en bevoorrecht milieu die niet met zijn gereserveerde en conservatieve kan praten.  Nochtans heeft hij daar nood aan. Want hij treurt om de dood van zijn broer.  Eigenlijk kan hij het veel beter vinden met zijn vrienden.  Alleen zijn die wat ruig en stoer, en zouden zijn ouders nooit aanvaarden dat hij met jongelui uit dergelijke milieus omgaat.  En dus moet hij een keuze maken.

De broeders Roosens zijn in Cannes sinds de opening van het festival.  En dat terwijl hun film pas net voor de sluiting in première gaat.

( © J.P.Malherbe/N.L.P.)

Jan : “Het is hier fantastisch. We vallen van de ene unieke ervaring in de andere. Gisteren hadden we de cocktaildrink met alle mensen die een kortfilm in de selectie hebben, eergisteren hadden we een diner in de Carlton, wat ook uniek is, maar het festival is vooral de moeite omdat we hier tal van contacten kunnen leggen die van pas komen voor onze langspeelfilm die op stapel staat.  ‘Copain’ beschouwing wij eigenlijk als de pilootaflevering van dit langere project.”

De vertoningen van de kortfilms voor de officiële selectie zijn echt helemaal aan het eind van het festival gepland. Hebben mensen die je hier op de markt ontmoette de kans gekregen om jullie film te bekijken?

Jan : Ja, er is een persvisie geweest, de 19de en alle films die in competitie zitten kan je ook bekijken in de shortfilm corner.  En die worden effectief bekeken.  Want Felix Meyer, onze hoofdrolspeler, is hier ook in Cannes aanwezig en die werd al een paar keer herkend op straat. Wij hebben de concurrenten nog niet gezien.  We hebben met alle kortfilmmakers die geselecteerd zijn afgesproken dat we wachten tot de officiële screening, zodat we alle films in de beste mogelijke omstandigheden kunnen bekijken.”

Je weet dus nog niet met welke films je te maken krijgt?

Raf : Nee, maar ze zeggen dat de selectie, de negen films die geselecteerd zijn, heel verschillende films zijn. En dat maakt het naar het schijnt wel heel leuk om te zien. Alle films worden in één ruk getoond.  Je hebt bijvoorbeeld twee of drie komedies, twee of drie drama’s, maar ook even goed enkele animatiefilms. Het is echt een hele toffe groep van filmmakers. Het is zo’n beetje een vriendengroep aan het worden. Het klikt echt wel. Dus we kijker er naar uit om alle films te zien.”

Raf en Jan tijdens de photoshoot waarop de kortfilmmakers uit de officiële selectie werden voorgesteld (© J.P.Malherbe/N.L.P.)

Voor het VAF is jullie selectie ook belangrijk. Jullie zijn samen met Laura Vandewynckel de enige Vlamingen die dit jaar een film in Cannes hebben.

Raf : “Zeker. Al onze meetings hebben we hier gedaan. Ik had er geen idee van dat Flanders Image hier in Cannes zo aanwezig is. Dat begint bij die lanyards die je overal ziet met het internetadres van Flanders Image. Maar als je de officiële gids van de court-métrages opent, dan zie je meteen ‘Copain’ op de harde kaft. En evengoed in de Shortfilm Corner, als je daar binnenkomt, zie je ook weer meteen de poster van ‘Copain’. Die ondersteunen je heel erg. Heel veel mensen ontdekken de film doordat Flanders Image er zoveel reclame voor maakt.  Dat appreciëren wij ten zeerste natuurlijk.”

Hebben jullie nu al sterren ontmoet?

Jan : “De grootste ster die we tot nu toe ontmoet hebben, is Tahir Rahim, de hoofdrolspeler uit ‘Un prophète’.  Op het officieel diner gingen we even een sigaretje roken, na de koffie.  Want dan krijg je opnieuw een glas champagne.  En hij was ook net aan een sigaretje toe. Dat is een super open kerel.  Die was heel geïnteresseerd in ‘Copain’. We gaven ons Flanders Image-kaartje van ‘Copain’, en de grote baas van Gaumont kwam net voorbij en hij stopte hem onze info toe : ‘Hier, dat moet je zien,’ zei hij. Die was aan het P.R.’en voor ons. Dat zijn van die unieke momenten die je anders niet meemaakt.”

En de Vlaamse filmwereld gaat je wellicht ook op een andere manier bekijken.

Jan : “Daar ben ik niet echt mee bezig.  Wat telt is wat we hier voor die langspeler van ons kunnen doen. Je kunt slechts één keer je eerste langspeelfilm maken. Dus dat is belangrijk. Al wie en wat ons daarbij kan helpen, is meegenomen.”

Hebben jullie al een idee wanneer jullie gaan draaien?

Raf : “Nee, we gaan nu in juni een subsidiedossier indienen voor ontwikkelingssteun. Dat is de volgende stap.”

En ga je met dezelfde ploeg draaien en dezelfde acteurs waarmee je de kortfilm gemaakt hebt?

Jan : “Dat is de bedoeling. We werken nu al in een team met Bert Van Dael en Sanne Nuyens, dat zijn de scenaristen.  En dat is al vanaf ‘Rotkop’, de eerste kortfilm die we gemaakt hebben. Ook Grimm Vandekerckhove, de DOP, maakt deel uit van ons team. We werken nu ook heel veel samen voor commercials en andere projecten.”

`Nog eens Raf en Jan in Cannes ( © J.P.Malherbe/N.L.P.)

Raf : “De acteurs, dat is nog te zien. Dat zal er van afhangen hoe snel er gedraaid wordt. Het is opnieuw in de wereld van de tieners.”

Jan : “We zouden graag weer met dezelfde acteurs werken, maar het zal ervan afhangen wanneer we in productie kunnen gaan, hoe oud die jongeren op dat moment zullen zijn.”

En Tahar Rahim is wellicht iets te jong voor de rol van de vader?

Jan : “Die valt er zo juist tussen, dat is jammer (lacht).”

Voor je het weet zit je met die langspeler in Cannes.

Raf : “Joachim Trier, de Noor die hier dit jaar met ‘Louder than Bombs’ zit, vertelde dat hij het festival zelf altijd heel goed op de hoogte gehouden heeft waar hij mee bezig was.”

Wellicht ook wat iemand als Gilles Coulier doet.  Die had eerst een kortfilm in de Cinéfondation en dan in de officiële selectie.

Jan : “Ja, precies.  En nu heeft Alice Kharoubi, het hoofd van de kortfilmssectie van Cannes, hem uitgenodigd, om hier een lezing te geven. En gisteren mocht hij alle kortfilmmakers boven op het terras van het paleis interviewen, bij de voorstelling. Tof dat hij daarvoor uitgenodigd wordt. En fantastisch dat hij die band met het festival in stand kan houden.”

Zie ook :

‘Copain’ naar Cannes

Trailer ‘Copain’

Laura Vandewynckel in Cannes

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …