Vincent Bal en Frederike Migom naar Washington

‘Brabançonne’, de muzikale romantische komedie van Vincent Bal en de korte film ‘Nkosi Coiffure’ van Frederike Migom zijn beiden geselecteerd voor Filmfest DC, het Internationaal Filmfestival van Washington (14-24 april). ‘Brabançonne’ wordt er uitgelicht als één van de komische highlights van het festival. Op het programma staan verder ook de met Vlaanderen gecoproduceerde films ‘Le tout nouveau testament’ en ‘Les chevaliers blancs’.


‘Brabançonne’ wordt samen met zeven andere speelfilms uitgelicht in een speciaal programma ‘The Lighter Side’ dat aan de hand van een selectie internationale komedies toont hoe humor een manier kan zijn om een cultuur beter te begrijpen.

Vincent Bal schetst in ‘Brabançonne’ het verhaal van twee harmonieën, het Vlaamse Sint-Cecilia en het Waalse En Avant, die allebei geselecteerd zijn voor de grote Europese finale. Wanneer de solist van Sint-Cecilia dood neervalt op het podium heeft Elke, dochter van dirigent Jozef, een idee om de eer alsnog te redden: de fantastische trompettist Hugues weghalen bij de Walen. De film mocht eerder al het Wereldfilmfestival van Montreal en dat van Arras afsluiten.

Ook ‘Nkosi Coiffure’ van Frederike Migom maakt zijn opwachting in Washington, volgend op de vertoning van de film tijdens het prestigieuze Tribeca Film Festival in New York.
‘Nkosi Coiffure’ speelt zich af in een van de vele kapsalons in de bekende Afrikaanse Matonge-wijk in Brussel waar Eva, een jonge vrouw, probeert te ontsnappen aan een ruzie met haar vriend door een kapperszaak binnen te vluchten.

Verder op het programma vinden we ook ‘Le tout nouveau testament’ van Jaco Van Dormael en ‘Les chevaliers blancs’ van Joachim Lafosse terug. Le tout nouveau testament is het surreële verhaal van God die in Brussel woont en een klootzak is. Zijn dochter is het beu en post de sterfdata van de wereldbevolking op het internet. Lafosse brengt in ‘Les chevaliers blancs’ dan weer het verhaal van Jacques Arnault die met zijn NGO 300 wezen van de burgeroorlog in Darfour wil redden en hen in Frankrijk bij adoptieouders wil onderbrengen, maar afstevent op een humanitaire ramp.

Tot slot is ook ‘Waves ’98’ van de in Brussel wonende Libanese regisseur Ely Dagher geselecteerd. Zijn korte film won vorig jaar nog de Gouden Palm voor Beste Kortfilm tijdens het Filmfestival van Cannes.

‘Brabançonne’ werd geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks (‘Het vonnis’, ‘Marina’) en ‘Nkosi Coiffure’ door Jules Debrock voor 2nd to the right (‘Adam & Everything’). De Vlaamse coproducent van ‘Le tout nouveau testament’ is Frank Van Passel voor Caviar (‘Black’,’ Terug naar morgen’), terwijl ‘Les chevaliers blancs’ gecoproduceerd werd door Antonino Lombardo voor Prime Time (‘Kid’, ‘Little Black Spiders’).

‘Brabançonne’, ‘Nkosi Coiffure’, ‘Le tout nouveau testament’ en ‘Les chevaliers blancs’ konden rekenen op steun van het VAF. Het economisch fonds Screen Flanders investeerde bovendien ook in ‘Le tout nouveau testament’.

Zie ook : 

Trailer ‘Nkosi Coiffure’

Trailer ‘Brabançonne’

‘Nkosi Coiffure’ mag naar Tribeca

Vincent Bal over ‘Brabançonne’

Amaryllis Uitterlinden over ‘Brabançonne’

Laura Verlinden over ‘Le tout nouveau testament’

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …