Fien Troch, Peter Brosens, Jessica Woodworth en nog meer Vlaams talent op het Filmfestival van Venetië

VENETIË/BRUSSEL, 28 juli 2016. De nieuwe speelfilms van Fien Troch en van Peter Brosens en Jessica Woodworth, respectievelijk ‘Home’ en ‘King of the Belgians’, zijn geselecteerd voor het 73e Internationaal Filmfestival van Venetië (31 augustus-10 september). Verder zijn er in Venetië nog enkele met Vlaanderen gecoproduceerde titels terug te vinden: ‘Brimstone’ van Martin Koolhoven maakt deel uit van het hoofdprogramma, terwijl ‘Coffee’ van Cristiano Bortone een speciale vertoning tijdens de Venice Days krijgt.

Het is alweer vier jaar geleden sinds er met ‘Het vijfde seizoen’, de vorige film van Peter Brosens en Jessica Woodworth, een majoritair Vlaamse speelfilm in de Officiële Selectie van het festival zat. Dat dit jaar zowel ‘Home’ van Fien Troch als ‘King of the Belgians’ van Brosens & Woodworth in wereldpremière op het Lido van Venetië worden voorgesteld, kan dan ook als uitzonderlijk worden bestempeld.

“Bij elke film die je maakt, hoop je steeds op een mooie manier naar buiten te komen. Het filmfestival van Venetië is dat zeker en vast”, verwoordt Fien Troch, regisseuse van ‘Home’, haar reactie op het nieuws. “Het is een gedroomde kans voor mijn film om in première te gaan en de perfecte start voor zijn festivalcarrière.”​

‘Home’ is Trochs vierde speelfilm na ‘Een ander zijn geluk’, ‘Unspoken’ en ‘Kid’. De film volgt een groep tieners en de volwassenen die hen omringen. Beiden hebben het moeilijk om met elkaar te communiceren en elkaars leefwereld te begrijpen. In deze gemeenschap van twee worstelende generaties arriveert de 17-jarige Kevin. Hij kan goed opschieten met zijn neef Sammy en leert zo binnen diens vriendengroep John kennen. Op een avond slaat het noodlot toe waardoor vragen van verraad, vertrouwen en loyaliteit meer dan ooit hun leven dirigeren.

Naast o.a. Karlijn Sileghem, Robbie Cleiren en Kevin Janssens castte Troch heel wat nieuw filmtalent zoals Sebastian Van Dun, Mistral Guidotti, Loïc Batog en Lena Suijkerbuijk.

De regisseuse schreef het scenario van ‘Home’ samen met Nico Leunen, die ook instond voor de montage. Voor de muziek tekende Johnny Jewel. De film is een productie van Antonino Lombardo voor Prime Time, in coproductie met Versus Production. Lombardo is bovendien ook de Vlaamse coproducent van ‘Brimstone’, de nieuwe film van Oorlogswinter-regisseur Martin Koolhoven. Dit gewelddadige epos – dat in Venetië in de hoofdcompetitie speelt – brengt een verhaal over krachtige vrouwelijkheid en het verzet tegen de aardse wreedheid. Dakota Fanning, Guy Pearce, Kit Harrington en Carice van Houten vertolken daarin de hoofdrollen. Eergisteren raakte bekend dat de film ook geselecteerd is voor het Internationaal Filmfestival van Toronto.

 

Na hun drieluik ‘Khadak’, ‘Altiplano’ en ‘Het vijfde seizoen’ brengen Brosens & Woodworth in ‘King of the Belgians’ het verhaal van de Belgische vorst Nicolas III die op staatsbezoek is in Istanbul wanneer zijn land onverwacht uit elkaar valt. Hij moet meteen terug, maar een krachtige zonnestorm verstoort alle telecommunicatie en luchtverkeer. Met de hulp van een Britse cineast en een groepje Bulgaarse zangeressen weten de Koning en zijn entourage uit Turkije te ontsnappen. Incognito. Aldus begint een odyssee doorheen de Balkan waarin de Koning het echte leven, en uiteindelijk ook zichzelf ontdekt.

‘Het is een eer om België weerom te mogen vertegenwoordigen in Venetië, ditmaal met een roadmovie waarin een onwaarschijnlijk Belgisch gezelschap serieus de weg kwijtraakt in de Balkan’, zegt Jessica Woodworth. ‘Wij waren ontzettend verrast én verheugd toen Alberto Barbera – de directeur van het Festival – reeds in april, meteen na visie van een werkkopij, de wereldpremière van de film voor Venetië wou’, aldus Peter Brosens.

De hoofdrollen in King of the Belgians worden gespeeld door Peter Van den Begin, Titus De Voogdt, Lucie Debay en Bruno Georis. Ton Peters stond in voor de fotografie, met David Verdurme als monteur. De muziek is van de hand van Michel Schöpping. Bo Films produceerde ‘King of the Belgians’ in coproductie met Entre Chien et Loup, het Nederlandse Topkapi Films en Art Fest in Bulgarije. De film komt op 30 november 2016 in de Belgische zalen; de internationale verkoop is in handen van Pamela Leu van Be for Films.


Tot slot kondigde het onafhankelijke nevenprogramma Venice Days aan dat het met Vlaanderen gecoproduceerde ‘Coffee’ van Cristiano Bortono, met o.a. Koen De Bouw en Charlotte De Bruyne, een speciale vertoning krijgt. Vlaams coproducent is Bart Van Langendonck voor Savage Film.

Zowel ‘Home’, ‘King of the Belgians’ als ‘Brimstone’ konden rekenen op de steun van het VAF. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders in ‘King of the Belgians’ en ‘Coffee’.

Zie ook : 

Peter Van den Begin over ‘King of the Belgians’

Peter Van den Begin over het chronologisch draaien

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …