Gilles De Schryver en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Als acteur is deze jongeman al jaren geweldig bezig : in film, theater en op tv.  Maar je voelt dat zijn ambities verder reiken. Zoals hij in het theater al produceerde, doet hij dat de laatste jaren ook voor film en tv.  Met De Wereldvrede, de productiefirma die hij samen met Wouter Sap en Gilles Coulier oprichtte. En intussen blijft hij intussen acteren.  En tussendoor vond hij nog de tijd om onze nieuwjaarsvraagjes te beantwoorden. En hoe! Dank je wel, Gilles!


1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

​2016 was alweer een nieuw hyperproductief jaar voor de Belgische film, sjongejonge zeg dat hou je niet meer tegen. na de successen van regisseurs Felix Van Groeningen en Michael Roskam slagen steeds meer Belgen er in zich te laten opmerken buiten de Europese grenzen. Dit jaar was het aan Robin Pront en Adil en Bilal om contracten te scoren in het buitenland. Ook Fien Troch bewees opnieuw haar talent met ‘Home’.
Er wordt met argusogen naar onze kweekvijver gekeken, en er gaan nog veel meer namen volgen.

 

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

​Ik kijk enorm uit naar de release van drie langspeelfilms: Enerzijds ‘Resurrection’ van Kristof Hoornaert bij Fobic Films, waar ik zelf een hoofdrol in vertolk aan de zijde van de ​ongelooflijke Johan Leysen.
Daarnaast komt ons productiehuis ‘De Wereldvrede’ uit met het regiedebuut ‘Cargo’ van Bevergem-regisseur Gilles Coulier met Sam Louwyck, Sébastien Dewaele en Wim Willaert in de hoofdrollen.
De derde is ‘Le Fidèle‘, de nieuwe van Michael Roskam.
Ik ga zelf een half jaar op wereldreis en wanneer ik terugkom staan er twee films gepland waar ik naar goede gewoonte weinig over kan zeggen.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)​

Robin Pront, Jeroen Perceval, Kevin Janssens, Tom Vermeir, Stef Aerts, Fien Troch, Bart Van Langendonck, ​Bouli Lanners, Rachel Lang, Jan Bijvoet etc… Deze lijst wordt elk jaar langer en het wordt onmogelijk iedereen bij te houden…

 

 

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

​Ik kan niet wachten om ‘Home’ van Fien Troch te zien, dus: opnieuw Fien Troch!
Ik denk dat we Jan Bijvoet, Felix Van Groeningen en Kenneth Mercken spannende dingen zullen zien doen. Ook mijn beste maat en theaterregisseur Yahya Terryn draait zijn eerste kortfilm (zo’n 10 jaar nadat hij filmschool St-Lukas Brussel deed dan nog wel!)​

Verder moeten we Leo Van Dijl, Wannes Destoop, Anouk Fortunier, Moon Blaisse en David Williamson in de gaten houden.

 

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

​”Zal ik nog wat champagne bijschenken, Gilles?” “Welja, graag. Als die Wereldoorlog III er aan zit te komen kunnen ze ons dat al tenminste niet meer afpakken.”

 

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

​Een vraag aan alle scenaristen, producenten, regisseurs en acteurs/trices:

“Kan je van de wereld een betere plek maken met cinema?”

Ik zal dan naast de kerstboom een kaarsje branden voor een overtuigend antwoord dat begint met ja.

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …