Volgens UFK was ‘L’économie du couple’ beste Belgische film van het jaar

De beroepsjournalisten van de Unie van de Filmkritiek (UFK) hebben de Cavensprijs 2016 voor de beste Belgische film toegekend aan ‘L’économie du Couple’ van regisseur Joachim Lafosse. Het is de derde keer dat Lafosse die prijs in de wacht sleept. In 2007 won hij met ‘Nue Propriété’ en in 2012 met ‘A perdre la Raison’. L’économie du Couple is een subtiel en gelaagd drama over hoe geld het verloop van een echtscheiding kan bepalen.

 

Het speelt zich allemaal af in één ruimte en toch werd ‘L’économie du couple’ in Cannes vergeleken met een oorlogsfilm.  Of nog : met een gevangenisfilm waarin de geïnterneerden de sleutels hebben van hun eigen cellen, maar toch liever in de cel blijven.

De liefde die er ooit was tussen Boris en Marie heeft hen twee bevallige meisje opgeleverd en een appartement dat hij heeft verbouwd tot mooi en bewoonbaar, terwijl het voorheen een timmeratelier was.  Zij zorgde voor de centen. Maar na vijftien jaar wil zij hem buiten.  Hij vindt dat hij recht heeft op de helft van de opbrengst van het appartement. Maar zij denkt er anders over. Want zij financierde altijd hun levens. Eigenlijk komen ze op geen enkel vlak meer overeen. En de aanhoudende discussies over geld steken de laatste bruggen in de fik. De kijkers zijn al even verdeeld aan het eind van de film. De helft kiest voor Marie, de andere helft voor Boris.

Joachim Lafosse maakt wel vaker films over hoe geliefden in mekaar in besloten kring heel veel pijn doen.  Hier beschikt hij met Bérénice Bejo (‘The Artist’) en Cédric Kahn over volleerd acteergeweld.

Zie ook : 

Trailer ‘L’économie du couple’

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …