Home / Nieuws / In de zalen / Django’ : vanaf vandaag in de bioscoop

Django’ : vanaf vandaag in de bioscoop

Vanaf vandaag in de bioscoop : ‘Django’, de film over de legendarische jazzgitarist Django Reinhardt, die een drietal maanden geleden al de Berlinale mocht openen. Het is het regiedebuut van Fransman Etienne Comar, een man die eerder de scenario’s schreef van ‘Des Hommes et des Dieux’, ‘La Rançon de la Gloire’  en ‘Mon Roi’.

Django Reinhardt (1910-1953) was Belg van geboorte, maar werd groot in Frankrijk. Hij speelde met titanen als Stéphane Grappelli, Duke Ellington en Louis Armstrong. Nog decennia na zijn dood bleef hij met zijn heel eigen geïmproviseerde stijl nieuwe generaties jazzmuzikanten beïnvloeden. En in Woody Allens ‘Sweet and Lowdown’ (1999) stond Django model voor de fictieve Amerikaanse guitarist Emmet Ray (Sean Penn). Over zijn leven is weinig bekend, en dus is er nogal wat gefictionaliseerd.

De Franse acteur Reda Kateb die we kennen van ‘Un Prophète’ van Jacques Audiard en van twee Belgische films, ‘Le monde nous appartient’ van Stephan Streker en ‘Les Chevaliers Blancs’ van Joachim Lafosse, zet een heel overtuigende Django Reinhardt neer, terwijl onze landgenote Cécile de France dan weer gestalte geeft aan het compleet verzonnen personage van Louise de Klerck. Dat blijkt een oude vriendin te zijn die weer opduikt in het leven van Django en die tegelijk zijn minnares en beschermengel is.

Het verhaal : 1943, het door Nazi-Duitsland bezette Parijs. De briljante, zorgeloze jazzgitarist Django Reinhardt is op het hoogtepunt van zijn roem en speelt in de grootste zalen van de stad. Ondertussen lijden zijn zigeuner-broeders door heel Europa onder de toenemende vervolging. Wanneer hij door de Nazi’s gedwongen wordt om op tournee naar Duitsland te gaan, ziet hij geen andere uitweg dan om te vluchten….

De camera werd trouwens ook gehanteerd door een Belg. Zij het dat Christophe Beaucarne intussen wellicht meer Fransman is dan Belg. Hij heeft tal van grote Franse titels gefilmd, maar verzorgde ook het beeld van ‘Mr. Nobody’ en ‘Le tout nouveau testament’, films van Jaco Van Dormael.

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …