Home / Nieuws / Binnenkort / Actrice Circé Lethem wint internationale Angela Award voor ‘Retrospekt’

Actrice Circé Lethem wint internationale Angela Award voor ‘Retrospekt’

Een mooie prijs voor Circé Lethem: zondag won ze op de slotavond van het Subtitle European Filmfest de Angela Award voor haar uitzonderlijke vertolking in de film Retrospekt. 

Bij ons is Circé Lethem vooral gekend dankzij haar rollen in ‘Rundskop’, ‘De Behandeling’, ‘Soeur Sourire’ of ‘De Dag’, maar ook aan Franstalige zijde heeft de actrice uit Braine-l’Alleud er al een mooie filmcarrière opzitten. Die begon ze al op zeventiende haar in de film ‘Portrait d’une jeune fille de la fin des années 60 à Bruxelles’ van Chantal Akerman, en zette ze vervolgens verder met vertolkingen in onder andere in ‘La Chambre des Officiers’, ‘Les Destinées Sentimentales’ en ‘J’aurais Voulu être un Danseur’. Een beetje opzoekingswerk leert ons dat Circé de dochter is van de experimentele filmmaker Roland Lethem en de vaste casting-agente van Jaco Van Dormael, Gerda Diddens.

Maar nu wordt dus ook haar talent internationaal erkend, en wel in het Ierse Kilkenny. Daar komen prestigieuze casting directors én wereldwijd talent drie dagen lang bij elkaar tijdens het Subtitle European Filmfest, met belangrijke samenwerkingen als resultaat. In het verleden werden Lynn van Royen, Koen de Bouw, Ella June Henrard, Matteo Simoni en Johan Heldenbergh al ontvangen op het Subtitle Festival.

 

 

Retrospekt, de film waarvoor ze de award kreeg, is een psychologisch drama geschreven en geregisseerd door de Nederlandse Esther Rots.  Lethem speelt de 37-jarige Mette, een patiënt in een revalidatiecentrum. Hoewel ze gedeeltelijk verlamd is en haar spraakvermogen deels verstoord, is haar scherpe geest ongeschonden. Druppelsgewijs krijgen we een inkijk in haar geest, en wordt onthuld wat haar overkomen is.

Wat Circé met haar rol doet, afwisselend in het Nederlands en het Frans, liet ook op de première op International Film Festival van Toronto een sterke indruk na.  ‘Lethem’s performance is powerful and affecting’, lezen we, maar even goed wordt er van‘marvelous’, ‘magnetic’ en ‘masterful’ gesproken.

Retrospekt kwam tot stand met de steun van het VAF/filmfonds van minister van cultuur Sven Gatz, en wordt verwacht in 2019.

Lees ook: Retrospekt in Toronto

Bekijk ook

Het 34ste Festival van Namen opent met ‘Chambre 212’, de nieuwe film van Christophe Honoré!

Het 34ste Internationaal Festival van de Franstalige Film van Namen (FIFF) vindt plaats van 27 september tot 4 …