Home / Nieuws / Varia / Adil El Arbi & Bilall Fallah kiezen winnaar van Point Of U-competitie!

Adil El Arbi & Bilall Fallah kiezen winnaar van Point Of U-competitie!

Afgelopen zondag vond in De Studio in Antwerpen de finale van Point of U plaats, een nieuwe wedstrijd voor jonge content creators. Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah kozen de winnaar.

De 23-jarige Abdel(ilah) Benali uit Brussel mocht afgelopen weekend de POU-ereprijs in ontvangst nemen. De Brusselaar van Marokkaanse origine is al van kleins af aan verknocht aan manga en anime waardoor hij een enorm rijke verbeelding heeft. In zijn kortfilm vermengde hij het Black Lives Matter-thema met de nodige dosis fantasie. Bekijk hier La Mal Game:

Films maken was niet meteen een evidente keuze voor Abdel: “Nadat ik mijn middelbare school had afgerond, wist ik niet meteen wat ik wou doen. Pas de laatste jaren heb ik beseft dat ik iets wil doen dat ik graag doe en ben ik mij in films gaan verdiepen. Zo ben ik ook als vrijwilliger bij les Magrittes du Cinéma beland waar ik voor het eerst van Adil & Bilall hoorde. Gedurende al die tijd dat ik daar werk, zijn er maar twee personen die mij echt geïnspireerd. Na hun nominatie voor Black was ik enorm onder de indruk en besloot ik de cinemawereld te betreden. Dat ik nu zoveel jaar later de filmwedstrijd van Adil & Bilall gewonnen heb, voelt ongelooflijk”, zegt Abdel.

Het regisseursduo Fallah en El Arbi werd in de jury vergezeld door actrice Bab Buelens, digitale content creator Hakim Chatar en documentairemaker Yassine Atari Abdelilah Benali. Ook Yassine en Hakim geven aan dat de inzendingen heel divers waren maar dat Abdel de overduidelijke winnaar was. “Hij heeft een actueel maatschappelijk thema op een unieke manier gebracht door humor en fictie te vermengen, dat is echt een kunst. Bovendien is Abdel iemand die met het juiste duwtje in de rug heel ver gaat geraken. Wij wilden hem als jury dan ook de kans geven om verder te ontplooien als content creator”, besluit het tweetal.

Aan de wedstrijd was normaal ook een festival verbonden, maar dat werd uitgesteld door corona. “Ik denk dat we in oktober een Point of U– festival gaan organiseren en de competitie in de toekomst ook op Europees niveau gaan uitrollen. Om zo nog meer creatievelingen te bereiken die een verhaal willen vertellen maar niet per se uit het circuit van scholen komen en hen vanuit Point Of U een alternatieve route aan te bieden”, zegt Point of U-organisator Mathias Sourbron.

De kortspeelfilm van Abdel Benali is volledig gefilmd met een Samsung Galaxy S20 in 4K. De tweede plaats ging naar Imhotep Vandeputte en de derde naar Mégane Callewaert.

Bekijk hier ook opnieuw onze reportage over de start van de wedstrijd:

Bekijk ook

En de winnaars voor beste regisseur en scenarist zijn…

Op donderdag 15 oktober werden op het Film Fest Gent door Sabam for Culture prijzen uitgereikt …