Adil El Arbi op Point Of U Festival!

De organisatoren van Point Of U Festival konden zich afgelopen periode in de handen wrijven: in plaats van een aprilgrap, mochten ze immers de allereerste volwaardige editie van het festival in elkaar boksen. Dat ging de voorbije twee jaar namelijk door in aangepaste corona-editie. Op de openingsavond van het festival werden meteen ook de prijzen weggegeven aan de beste jonge content creators.

Point Of U is een Vlaams festival georganiseerd door WAJOW Talent Factory in samenwerking met De Studio. Centraal staan op het festival nieuwe manieren van content creation en filmmaken. Zes dagen lang worden daarom workshops, debatten, screenings en een wedstrijd georganiseerd voor jonge makers vanuit verschillende achtergronden (TikTok, Instagram, film…). De jongeren worden daarbij gecoacht door onder meer Average Rob (Youtuber, Match) en Flo Windey (Studio Brussel).

Op de openingsavond van het festival op 1 april werden meteen ook de winnaars van enkele awards bekend gemaakt. Onder toeziend oog van onder andere Adil El Arbi (Black, Patser, Bad Boys III, Grond) – regisseur en bezieler van het project – werden enkele korte films beloond in de categorieën Factual, Music en Fiction. Daarnaast werd de meest sociaal relevante film bekend gemaakt én werd er een Overall-winnaar gekozen.

Opmerkelijk: alle ingezonden video’s werden verticaal gefilmd, met behulp van een gsm aangeleverd door Samsung, dat het festival sponsort. Nu het filmfestival van Cannes ook een samenwerking aanging met TikTok lijkt dat namelijk de toekomst van de film. Ook Adil El Arbi ziet in enkele jonge filmmakers de toekomst van cinema.

Partner Bilall Fallah kon er niet bij zijn, hij legde nog snel de laatste hand aan de opnames van Batgirl. El Arbi en Fallah zullen nu aan de afwerking daarvan beginnen. Ondertussen is ook hun nieuwste Belgische worp bijna klaar om de wereld ingegooid te worden. De release van Rebel staat gepland voor 5 oktober.

De beste Music-video was die van Laura Van Den Eede. Zij bracht met Four Nights enkele begrippen als ‘hallucinatie’ en ‘depersonalisering’ in beeld en speelde daarvoor ook met de betekenis van kleuren.

Mijn Wereld van Ans Van Geel won de prijs voor beste Fiction-video. In de korte film zet Van Geel een personage neer dat ver van zichzelf staat.

In de categorie Factual gingen Amine Abdelfettah, Omar Abdelfettah en Omar Bensaleh aan de haal met de prijs. Die behaalden ze met de mini-reeks Shab Rwina, gebaseerd op enkele getuigenissen van jongeren die in aanraking kwamen met drugs, geweld en zelfmoordgedachten. De reeks voegde echter heel wat humor toe aan die onderwerpen en werd daarvoor beloond. Het regisseurstrio wist dan ook de hoofdprijs van Overall-winnaar te veroveren bovenop hun bekroning als beste Factual.

Rosanne Coetsier ging naar huis met de prijs voor meest sociaal relevante video-reeks. Voor haar mini-serie Home is where the creativity is… trok ze naar de thuisbasis van verschillende sociaal geëngageerde projecten in Brussel en bracht ze in beeld hoe er te werk wordt gegaan om de sociale cohesie te bevorderen.

Point Of U Festival loopt nog tot 6 april 2022. Het volledige programma van het festival kan je hier terugvinden.

Bekijk ook

Cinevillepas gelanceerd!

De Cinevillepas is gelanceerd in drie onafhankelijke bioscopen in Brussel en anderen volgen binnenkort. De …