Adil en Bilall winnen Vlaamse cultuurprijs!

© Maureen De Wit

Vanavond werden door de Vlaamse Gemeenschap aan twaalf laureaten de Ultimas 2020 uitereikt, als erkenning voor de socio-culturele sector. Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah vielen in de prijzen en ook het filmfestival MOOOV werd bekroond.

De uitreiking van de Ultimas, in aanwezigheid van minister van Cultuur Jan Jambon, verliep dit jaar volledig digitaal. De binnenkoer van de Landcommanderij Alden Biesen vormde het decor voor de awardshow. Die werd vanaf 19 uur gestreamd op VRT NU en uitgezonden op Radio 1. Brihang en Charlotte Adigéry zorgden voor de muziek. Hosts van de avond waren Thomas Vanderveken en Sofie Lemaire.

© Maureen De Wit

De jury van de Ultima Film kozen unaniem voor Adil El Arbi & Bilall Fallah: “Dit duo staat, ons inziens, met kop en schouders bovenaan het lijstje. Niet alleen om wat ze hebben verwezenlijkt in 2020 – Bad Boys For Life heeft alle records van de eerste twee films gebroken – maar vooral om hun doorzettingsvermogen, visie en hart voor het vak.”

Adil & Bilall kiezen met een enorme ‘naturel’ steeds de kaart van inclusie en diversiteit. Dat doen ze vanaf hun eerste projecten en trekken ze systematisch door. Ondanks alle scepticisme hebben zij hun visie gevolgd en de projecten gemaakt die ze wilden maken op de manier dat zij ze wilden maken. Ze gaven, in de slipstream van hun succes, mensen kansen. Ondanks de successen die na Black en Patser pijlsnel de hoogte in gingen, keren ze steeds met heel veel zin terug naar Vlaamse/Belgische bodem om mee te werken aan series, films en het uitzetten van de krijtlijnen voor de volgende generaties. Ze geven jonge mensen hoop dat dromen loont en daarvoor wil de jury ze graag dat extra steuntje in de rug geven.

In de categorie ‘cultureel ondernemerschap’ koos de jury voor MOOOV: “Wat een traject! Van de vrijwilligersorganisatie Focus op het Zuiden in Turnhout naar Open Doek na een fusie met Cinema Novo uit Brugge tot Mooov. Als een geduldige lavastroom van kwaliteitsvolle films uit de hele wereld trok en trekt MOOOV over heel Vlaanderen. Want iedereen heeft recht op de magie van deze films, één voor één unieke stemmen uit alle uithoeken van de wereld.”

Vijf heldere aparte merken vormen het kloppende hart van MOOOV. Alhoewel ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, hebben ze hun eigen hartslag: MOOOV Filmfestival, Sembènecinema, Zebracinema, Filmeducatie en distributie. Il faut le faire. Als een volhardende Flandrien kleurt MOOOV met grote goesting buiten het commerciële circuit.

MOOOV slaagt erin als een kleinstedelijke, regionale hub te opereren met een grote maatschappelijke impact via een brede waaier van innovatieve exploitatievormen en kiest hierbij niet voor het gemak. Geef toe, zelf films distribueren is allesbehalve vanzelfsprekend en MOOOV doet dat op duurzame wijze.

In 2019 was MOOOV goed voor 294.157 huiskamerkijkers, 159.678 bioscoopbezoekers, 2.062 voorstellingen, 308 verschillende films uit alle windstreken, 233 vrijwilligers en 145 vertoningsplaatsen.

MOOOV getuigt van een dynamisch en inspirerend cultureel ondernemerschap. Via slimme fusies en het detecteren van opportuniteiten en partnerschappen kijken ze verder dan hun eigen horizont waardoor ze een groot maatschappelijk bereik ressorteren. De combinatie van engagement, doeners, veerkracht en duurzaamheid werkt aanstekelijk en dat houden ze vol over een langere termijn.

De volledige lijst van de laureaten voor 2020:

  • Algemene Culturele Verdienste: Philippe Herreweghe
  • Amateurkunsten: Moving Ground
  • Architectuur: André Loeckx
  • Beeldende Kunst: Luk Lambrecht
  • Circus: Bauke Lievens
  • Cultureel Ondernemerschap: MOOOV
  • Film: Adil El Arbi en Bilall Fallah
  • Immaterieel Cultureel Erfgoed: De fanfarecultuur
  • Letteren: Fikry El Azzouzi
  • Muziek: Romina Lischka
  • Podiumkunsten: State of the Arts
  • Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk: Enchanté VZW

De traditie van de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen ontstond in 2003. Sindsdien reikt de Vlaamse overheid elk jaar 12 prijzen uit, in evenveel categorieën, aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. De laureaten worden gekozen door een jury van deskundigen.

De award is een ontwerp van kunstenaar Stefaan Dheedene. Daarnaast is er voor elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. Uitzondering hierop is de winnaar van de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste, die een som van 20.000 euro ontvangt als bekroning van een integrale carrière.

De Ultimas 2020 werden uitgereikt tijdens een digitale awardshow die via VRT NU te (her)bekijken is.

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …