Home / Nieuws / Festivals / Afrika Filmfestival afgetrapt!

Afrika Filmfestival afgetrapt!

Afgelopen weekend ging het Afrika Filmfestival van start in Leuven, nog tot 18 oktober kan je daar de beste films uit en over Afrika gaan bekijken. De laatste avond zullen er ook films van Belgische makers te zien zijn.

Afrika Filmfestival, voor sommigen een vaste waarde in het filmlandschap, voor anderen nog ongekend terrein. Het komt ons niet vaak genoeg ter ore, maar de Afrikaanse filmcultuur bloeit, nestelt haar wortels steeds dieper in de cinematografische grond. Dankzij het festival kan het publiek deze bloei ervaren.

Op 18 oktober is er ook talent van eigen bodem te zien op Afropean Short Films. Films gemaakt door Afrobelgen of met hoofdrollen weggelegd voor Afrobelgen/Afropeanen. In de aanwezigheid van de filmmakers en acteurs.

Da Yie (Good Night) van Anthony Nti is de Winnaar van de Publieksprijs Film Fest Gent 2018, de Beste Film in de Vlaams Competitie op Leuven Internationaal Kortfilmfestival 2018 en de Grand Prix op Internationaal Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand 2020. Momenteel is hij nog in de running voor een Student Academy Award, die wordt uitgereikt op 15 oktober.

Ghana. Een buitenlander (Goua Grovogui) krijgt de opdracht om kinderen te ronselen voor een bedenkelijk baantje. Hij vindt Prince en Mathilda, twee levendige kinderen. Maar hij begint te twijfelen, uit bezorgdheid over hoe dit het leven van de kinderen drastisch zou kunnen beïnvloeden…

Baloji-Tshilani-Zombies
“Zombies” de Baloji Tshilani

 

Zombies van Baloji is de Winnaar Prix Festivals Connexion op Internationaal Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand 2020.

Selfies, VR, likes. De digitale ego-revolutie is ook in de straten van Kinshasa niet meer weg te denken. Op de opzwepende muziek van Baloji’s laatste album ‘137 Avenue Kaniama’ is Zombies een reis tussen hoop en dystopie met kleurrijke figuren als een eenzame zeemeerman, een steltenmannetje en een merkwaardig figuur van flessendoppen.

El Camino Frente A Mi (De weg die voor me ligt) van Aisha Adepoju is een coming of age-portret dat inzoomt op het leven van de 20-jarige Nicolle. Ze probeert via een alternatieve weg haar diploma secundair onderwijs te behalen, maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Een groot deel van ons leven brengen we door op school, maar wat als dat systeem je niet ligt?

Afrika Filmfestival vergroot het wereldbeeld en ontkracht de gangbare ideeën over Afrika. Zo raakt men op een aangename wijze bekend met de culturele producten en invalshoeken van  dit verrassende continent. Iedere editie stelt een land in de focus en zijn er thematische onderverdelingen, zodat het publiek met actuele en bijzondere aspecten van de Afrikaanse film kan kennismaken.

Door het promoten van Afrikaanse films draagt Afrika Filmfestival ook bij tot de ontwikkeling van de audiovisuele sector in Afrika.  Afrika Filmfestival zet films met een eigenzinnige kijk op Afrika, van zowel Afrikaanse als niet-Afrikaanse filmmakers, in de kijker. Deze filmmakers krijgen hierdoor niet enkel de nodige erkenning, maar genereren ook inkomsten zodat ze verder kunnen gaan met het maken van films, met het verbeelden van hún verhaal.

Afrika Filmfestival vertoont niet enkel de betere Afrikaanse film, het festival organiseert ook tal van andere activiteiten: debatten, boekvoorstellingen, tentoonstellingen, interactieve filmsessies, optredens, modeshows,…

Info en Tickets vind je hier

Bekijk ook

Film Fest Gent was een rollercoaster!

Van 13 t.e.m. 24 oktober ging Film Fest Gent door, een editie die nog meer …