Home / Nieuws / In de zalen / Al ruim 100 000 bezoekers voor ‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’

Al ruim 100 000 bezoekers voor ‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’

Na vier programmatieweken heeft ‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’ ruimschoots de kaap van 100.000 bezoekers bereikt. De acteurs kwamen als hun personage de Gouden Filmprijs in ontvangst nemen.

De personages Kapitein Paelinckx (Adriaan Van den Hoof), Professor Herman Van den Uytleg (Lucas Van den Eynde), Conchita Garcia (Els Dottermans) en Ramon Iglesias (Pieter Embrechts) zijn steeds meer een vast element van het Sinterklaas-universum aan het worden. Niet alleen waren ze zowel in ‘Ay Ramon’ als ‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’ te bewonderen, ook was het volledige ensemble aanwezig bij de aankomst van de Sint afgelopen zaterdag.

Heel wat kinderen weten dan ook al erg goed wie ze zijn en wat ze meemaakten, want meer dan 110 000 bezoekers keken de nieuwste Sinterklaasfilm in de bioscoop sinds de release op 24 oktober. Opnieuw kwamen de acteurs als hun personage opdraven om de Gouden Filmprijs in ontvangst te nemen, een prijs voor Vlaamse producties die minstens 100 000 bezoekers lokten.

De film werd geregisseerd door Stijn Coninx naar een scenario van Hugo Matthysen, zowat de engelbewaarder van Sinterklaas die eerder aan de wieg van ‘Dag Sinterklaas’ en ‘Ay Ramon’ stond. Naast de terugkerende personages, speelden ook Warre Borgmans, Jonas Van Geel, Evelien Bosmans en Karlijn Sileghem mee. Jan Decleir en Frans Van Der Aa spelen naar goede gewoonte Sinterklaas en Zwarte Piet.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het Verhaal

Wanneer Sinterklaas en Zwarte Piet ’s nachts over de daken wandelen, worden ze opgeschrikt door vreemd nachtelijk lawaai: van belgerinkel tot knallende ballonnen en zelfs een drumstel. De hele stad ligt nacht na nacht wakker en de inwoners zijn boos op de Sint, omdat ze denken dat hij het kabaal veroorzaakt.  Héél toevallig baat de gewiekste zakenvrouw Frutselia een winkeltje uit met speciale slaapmiddeltjes, dat sinds het nachtlawaai wel erg goed draait. Sinterklaas is heel triest dat de mensen boos zijn op hem. Er zit maar één ding op: de Sint moet zijn onschuld bewijzen.

De wereld van Sinterklaas

In 1993 moderniseerde de VRT het klassieke Sinterklaas-verhaal voor de reeks Dag Sinterklaas.  De makers wilden de kinderen, én hun mama’s en papa’s, Sinterklaas leren kennen zoals hij echt is. Een goedheilig man met waardigheid en een onuitputtelijke kinderliefde, maar ook een mens van vlees en bloed met kleinmenselijke trekjes.  Een man met vele vrienden en een hele entourage van kleurrijke, grappige en gelaagde personages die jong en oud tradities verzoenen met de hedendaagse realiteit.  Dat is de Sint die we kennen van Dag Sinterklaas, de jaarlijkse intrede en de andere Sint-programma’s van Ketnet in samenwerking met Hugo Matthysen en Sylvester.

‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’ is een samenwerking van Ketnet, Eén, Sylvester, Telenet, Screen Flanders, VAF en Kinepolis Film Distribution (KFD) die de film sinds 24 oktober in de bioscopen verdeelt.

Lees ook:

Hugo Matthysen over het Sinterklaas-universum

Hugo Matthysen over de muziek van ‘Ay Ramon’

Hugo Matthysen over zijn politiek correcte Piet

Bekijk ook

Waarom zijn de boeken van Griet Op de Beeck films?

Na Vele hemels boven de zevende, is nu ook het tweede boek van Griet Op …