Alex van Warmerdam over Nr. 10!

Filmfestival Oostende zet dit jaar Alex van Warmerdam in de kijker met een retrospectieve en de Belgische première van zijn nieuwste film.

Met tien films op zijn naam profileerde Alex van Warmerdam zich als een uitzonderlijke filmmaker met een unieke stijl – geliefd in binnen- en buitenland. Wat mensen juist bedoelen met “typisch van Warmerdam” kan je ontdekken in deze retrospectieve. Zijn nieuwe en tiende film Nr. 10 staat dan weer tussen onze COOP!-competitiefilms.

Zijn al even getalenteerde broer Marc van Warmerdam is een essentieel onderdeel van de kenmerkende “van Warmerdam-stijl” vol absurde en tegelijk herkenbare situaties bevolkt door bizarre en mysterieuze personages. Hij is sinds De jurk (1996) de producent van de films van zijn broer. Alex’ debuutfilm Abel leverde hem in 1986 al meteen enkele Gouden Kalveren op en zette de trend voor de rest van zijn oeuvre.

Met Borgman (2013) mocht Marc het Gouden Kalf voor de Beste Nederlandse Film in ontvangst nemen. Deze film werd ook geselecteerd voor de officiële competitie van het filmfestival van Cannes. Samen richtten Marc en Alex van Warmerdam bovendien de theatergezelschappen Orkater en De Mexicaanse Hond op, waarmee ze succesvolle producties als Broers (1980) en Bij het kanaal naar links (2011) op de planken brachten.

Hoog tijd dus om hun werk te bekronen met een Lifetime Achievement Award! De reportage van die uitreiking kan je bekijken bij Cinema Canvas op 10 maart om 23u. Op 11 maart om 21u20 komt acteur Jan Bijvoet Borgman voorstellen, de vrijdagavondfilm op Canvas, waarin hij zelf het gelijknamige hoofdpersonage speelt.

Nr.10

Het leven van Günther ging nogal ongewoon van start. Op z’n vierde werd hij door een jager gevonden in een Duits bos. Vier decennia later leren we hem kennen als een doordeweekse man. Hij brengt tijd door met zijn dochter Lizzy, werkt als theateracteur en heeft een relatie met de vrouw van de regisseur. Tot een vreemde man hem een woord toefluistert dat zijn rustige bestaan volledig op z’n kop zet.

Voor zijn tiende film trakteert film- en theatermaker Alex van Warmerdam ons op een best of: droogkomische dialogen, mysterieuze intriges, voyeuristische personages en zijn favoriete Vlaamse acteurs, Tom Dewispelaere, Jan Bijvoet en Gene Bervoets. De film is een coproductie van Eurydice Gysel en Koen Mortier voor Czar (Rookie, Un Ange).

We hebben hiervoor trouwens nog een Cinewish in de aanbieding, die vind je hier.

Wil je meer films van Alex van Warmerdam ontdekken? FFO presenteert een retrospectieve met De Noorderlingen (1992), Ober (2006), De laatste dagen van Emma Blank (2009) en Grimm re-edit (2019) en Abel (1986) wordt vertoond in de Masterselectie.

Koop hier je tickets voor één van de films van Alex van Warmerdam. Cinéart brengt Nr.10 uit in België op 9 maart.

Bekijk ook

Vlaamse feestdag met 11 filmparels van bij ons!

Streamz viert de Vlaamse feestdag met 11 filmparels ‘van bij onz’. De straffe selectie zal vanaf …