’Alleluia!’ : nog een Belgische film in Cannes!

De laatste sectie die haar selectie bekendmaakte, la Quinzaine des Réalisateurs van het Filmfestival van Cannes, maakte meteen ook de hoop waar dat er nog een derde Belgische film in Cannes zou te zien zijn, naast ‘Deux Jours une nuit’ van de gebroeders Dardenne en  ‘Les corps étrangers’ van de jonge Franstalige filmmaakster Laura Wandel, beiden geselecteerd voor de Officiële Competitie, zij het Wandel voor het korte werk. Die derde is ’Alleluia’ van Fabrice Du Welz.

La Quinzaine is meestal de plek om ontdekkingen te doen en het symbool van een gedurfde en vernieuwende programmatie. Het is dus niet helemaal een verrassing dat ’Alleluia’, de nieuwste van Fabrice du Welz (’Calvaire’ en ’Vinyan’) in deze sectie voorkomt. ’Alleluia’ is deel 2 van wat zijn Ardense trilogie moet zijn en startte met ’Calvaire’. Laurent Lucas is weer van de partij en verder zien we onder meer Lola Duenas en David Murgia.

Nadat hij eerder op de Croisette aanwezig was met ’Calvaire’, is het de tweede keer dat de Belgische regisseur zich op ’s werelds grootste filmfeest mag laten gelden.  En aan de eerste beelden van ’Alleluia’ te zien, zal zijn aanwezigheid inderdaad niet onopgemerkt voorbijgaan.

’Alléluia’ is een bewerking van een fait divers dat van 1947 tot 1949 de Verenigde Staten in beroering hield. De geschiedenis van Martha Beck en Raymond Fernandez, een jonge verpleegster die haar jaloerse echtgenoot liet zitten en er met haar twee kinderen vandoor ging.  Om ook nog eens wat liefde te krijgen, maakte ze een afspraakje met een gigolo die een centje bijverdiende door weduwen te bestelen.  Ze werd prompt zo verliefd op de man dat ze haar twee kinderen achterliet en hem wilde volgen.  Maar hij zag dat eerst niet zitten.  Maar zij drong zich op.  En uiteindelijk sleurde ze hem mee in wat een spel van bloederige passie zou zijn.

”Toen ik ’Profundo Carmesi’ (1997) zag van Arturo Ripstein, kwam ik op het idee om hetzelfde verhaal te bewerken en het te verplaatsen. In zijn film vertrekt de Mexicaanse cineast van dat Amerikaanse gegeven en verplaatst het naar zijn Mexico.  Er zijnnog twee andere filmbewerkingen van hetzelfde voorval : ’The Honeymoon Killers’ (1969) van Leonard Kastle en recenter ’Lonely Hearts’ (2006)”, zo vertelde Fabrice Du Welz aan onze Franstalige collega’s van Cinevox.

 

 

Zie ook :

Gebroeders Dardenne, Sam Louwyck en Nico Leunen naar Cannes

Laura Wandel naar Cannes

Gebroeders Dardenne steunen eigen concurrent

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …