‘Allez, Eddy!’ wint Publieksprijs in Long Island plus Eervolle Vermelding in Italië

 BRUSSEL/NEW YORK/FIUGGI, 29 juli 2013. ‘Allez, Eddy!’, het speelfilmdebuut van Gert Embrechts, heeft afgelopen weekend de Publieksprijs gewonnen op het 18e Stony Brook Film Festival op Long Island, New York. Op hetzelfde ogenblik ontving de film ook een Speciale Vermelding van de Italiaanse pers tijdens het Family Festival in het Italiaanse Fiuggi. Ondertussen werd ook bekend dat het Amerikaanse HBO de uitzendrechten van ‘Allez, Eddy!’ voor o.a. Zuid-Amerika heeft aangekocht.

‘Allez, Eddy!’ is een hartverwarmende komedie die zich in een idyllisch dorpje in hetmidden van de jaren ’70 afspeelt. Jelte Blommaert vertolkt de rol van de 11-jarige Freddy, een groot wielertalent en fan van Eddy Merckx. Op een dag opent de eerste supermarkt in het dorp zijn deuren tot grote schrik van Freddy’s vader, de lokale slager. Ter gelegenheid van de opening organiseert het grootwarenhuis een wielerwedstrijd waarbij de winnaar Eddy Merckx zal ontmoeten. Tegen de wil van zijn vader, schrijft Freddy zich stiekem in. Door zijn deelname aan de race opent er zich niet alleen voor hem, maar ook voor alle mensen rondom Freddy een nieuwe wereld.

Naast Blommaert worden de andere belangrijke rollen gespeeld door o.a. Peter Van den Begin, Barbara Sarafian en Els Dottermans. De persjury in Italiaanse Fiuggi was onder de indruk van de vertolkingen in de film, alsook van de reconstructie van de jaren ’70. Verder loofde de jury de ‘originaliteit waarmee de regisseur het centrale thema behandelt, zowel op het vlak van verhaal als van stijl.’

Het is niet de eerste maal dat ‘Allez, Eddy!’ in Amerika in de prijzen valt. In maart won de film al eens twee prijzen tijdens de Skykid.com Coming-of-Age Movie Awards; hoofdrolspeler Jelte Blommaert ontving toen de Prijs voor Beste Nieuwkomer terwijl ‘Allez, Eddy!’ werd uitgeroepen tot Beste Internationale Film. Op het Internationaal Filmfestival van Palm Springs eindigde de film bovendien in de top drie van publiekslievelingen.

Na zijn release in België in het voorjaar van 2012, begon de film aan een internationale tour met haltes op festivals zoals Gijon, Utrecht en het Internationale Kinder- en Jeugdfilmfestival Schlingel in het Duitse Chemnitz waar ‘Allez, Eddy!’ de prijs voor Beste Film alsook die voor Meest Overtuigende Jonge Acteur (Blommaert) in de wacht sleepte.

Ondertussen heeft de Amerikaanse betaalzender HBO (Home Box Office) de uitzendrechten van ‘Allez, Eddy!’ aangekocht voor zijn netwerk in o.a. Zuid-Amerika. Daarnaast is de film de jongste Vlaamse film in een rij van titels, waaronder ook ‘Hasta la vista’ en ‘Tot altijd’, waarvan de rechten aan Iran werden verkocht.

Producente is Jacqueline de Goeij voor Ciné Cri de Coeur. Gert Embrechts schreef het scenario van de film. ‘Allez, Eddy!’ kwam tot stand met steun van het VAF.

Bekijk ook

Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast …