Alweer een nieuw Vlaams hoogtepunt in Cannes: ‘Ce Magnifique Gateau’

Wie ooit ‘Oh Willy…’ heeft gezien, weet intussen met zekerheid dat je nooit nog iets mag missen wat Emma De Swaef en Marc James Roels maken.  Die kortfilm deed over de hele wereld zoveel festivals aan dat het nieuws ook tot Cannes doordrong. Geen wonder dan ook dat ‘Ce Magnifique Gâteau’, de nieuwe middellange stop-motion animatiefilm van het veel gelauwerde koppel, vanavond de eer krijgt om in wereldpremière te gaan tijdens de feestelijke ceremonie van de Cannes-sectie Quinzaine des Réalisateurs. Filmverdeler Lumière verzekert dat de film bij ons ook een gewone bioscooprelease krijgt.

De Quinzaine des Réalisateurs in Cannes zal zijn 50ste verjaardag officieel vieren met een speciaal avondprogramma op 14 mei in het Théâtre Croisette. Na de ceremonie, geleid door de artistiek directeur van de sectie Edouard Waintrop, zal de avond afgesloten worden met de wereldpremière van ‘Ce Magnifique Gâteau !’, die speciaal uitgekozen werd door de Quinzaine des Réalisateurs voor deze unieke gelegenheid.

Menselijker dan veel fictiefilms

Het moge duidelijk wezen: Je mag gerust alle vooroordelen hebben die velen onder ons tegen films met bewegende poppen hebben, maar De Swaef en Roels ontkrachten zonder enige moeite alle vooroordelen.  Ze leggen een menselijkheid in hun knutselwerk die vele gewone fictiefilms ontberen. Dit zijn mensen die je zouden laten meevoelen met een steen.

Het is dan ook uitkijken naar hun nieuwe stop-motion pareltje, zes jaar na hun veelbekroonde geanimeerde kortfilm ‘Oh Willy…’.  ‘Ce Magnifique Gâteau !’ (Engelse titel: ‘This Magnificent Cake!’) is een 44 minuten durende middellange geanimeerde anthologiefilm die zich afspeelt in koloniaal Afrika in de late 19de eeuw,  geproduceerd door  de Mechelse animatiestudio Beast Animation met stemmenwerk van o.a.  Jan DecleirWim Willaert en Sébastien Dewaele.  Ook Angelo Tijssens, co-scenarist van ‘Girl’, neemt een stem in de film voor zijn rekening.

De film vertelt het verhaal van 5 verschillende personages: een getroebleerde koning, een pygmee van middelbare leeftijd die in een luxehotel werkt, een mislukte zakenman op expeditie, een verloren gelopen portier, en een jonge deserteur.
“We hadden ons geen betere première kunnen voorstellen dan geselecteerd te worden voor de 50ste verjaardagseditie van Quinzaine, een sectie met een rijke geschiedenis die animatie altijd hoog in het vaandel heeft gedragen”, zeiden De Swaef en Roels toen de selectie werd bekendgemaakt. “We zijn in de wolken!”

De meest gelauwerde Vlaamse film ooit

Zonder het zelf te beseffen zijn velen bekend met een klein deeltje van het werk van dit Gentse koppel. Zij zijn immers ook verantwoordelijk voor het suikerklonten mannetje van Tiense suiker én het stressmannetje van De Lijn.

De vorige film van De Swaef en Roels, ‘Oh Willy…’ verzamelde wereldwijd maar liefst 300 festivalselecties en 80 awards, waaronder de felbegeerde Cartoon d’Or voor Beste Europese Animatiekortfilm, de Grand Jury Prize voor Beste Geanimeerde Kortfilm op het AFI Fest, de Grand Jury Award voor Beste Geanimeerde Kortfilm op SXSW Filmfestival, en een César nominatie voor Beste Animatiefilm. ‘Oh Willy…’ is daarmee veruit de meest gelauwerde Vlaamse film ooit.

 

Bekijk ook

Ghent International Short Film Festival gaat van start!

Ghent International Short Film Festival opent dinsdag 21 maart zijn deuren. Het Ghent Short is …