Amira Daoudi en haar overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Amira Daoudi studeerde grafische kunsten aan Sint-Lukas in Brussel. Hoe ze  Gust Van den Berghe ontmoette die aan het RITS studeerde, lezen we vast ooit wel in haar memoires. Maar zij was een van de vele jonge talenten die kon meegroeien de jonge regisseur.  Vooral haar prachtaffiche voor zijn film ‘Blue Bird’ sprong in het oog en meteen was ze gelanceerd. Tegenwoordig is ze wellicht de meest gevraagde affiche-ontwerpster van België. Amira Daoudi ontwierp ook de affiches voor ‘Rundskop’, ‘The Invader’, ‘D’Ardennen’, ‘Land of the Enlightened’, ‘King of the Belgians’, ‘Home’ en nog tig andere iconische affiches. Daarvan werd een groot deel geëxposeerd tijdens de expo ‘From Film to Poster’ en je kunt ze nog herbekijken op haar site (klik HIER).

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

 

Hoogtepunten:

Fien’s ‘Home’ en Peter en Jessica’s ‘King of The Belgians’ vond ik bijzondere films! Ik ben heel trots dat ik voor deze twee pareltjes heb mogen ontwerpen. Het bezoek aan het Venetië-film festival 2016 ga ik lang koesteren.

 

Het origineel filmposter ontwerp voor ‘Home’ bracht mij ook bij een samenwerking met Johnny Jewel. De man achter het label ‘Italians Do it Better’ en die de soundtrack heeft gemaakt voor ‘Home’. Ik heb vorige zomer, tijdens een bezoek in Los Angeles, aan zijn albumbeelden gewerkt. Heel fijn!

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Nog van dat! Ik ben eigenlijk zelf benieuwd naar wat er in 2017 te wachten staat…
Ik hoop op nog boeiende filmprojecten. Ik heb honger naar eigenaardige werelden, licht of donker, spannende verhalen, fictie of niet, en schoonheid waar ik in kan duiken om even van de realiteit weg te zijn. Dromen en voelen. En beelden scheppen. Ik hoop, samen met filmmakers, op zoek te kunnen gaan naar de beelden die hun verhalen vertalen. Laten we de toeschouwers ook zo curieus maken!

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, Belgiл…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Zo veel figuren… Peter Van Den Begin, Adil en Billal, Robrecht Heyvaert (DOP), Nico Leunen (monteur), Fien Troch, Lieven Corthouts, Peter Monsaert, Pieter-Jan De Pue, Frederike Migom, Riema Reybrouck, Cecilia Verheyden, Michael De Cock, Stijn Verhoeven (art director), Nina Caspari (costume designer), en nog zo veel meer… ❤

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Gilles Coulier. Voor ‘Cargo’, maar ook de films en makers van ‘Zagros’, ‘Dode Hoek’, ‘Patser’, … spannend allemaal!

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Vraag: Amira, heb je zin om eens samen te werken met een kunstenaar voor een volgend filmposter beeld? We denken aan Rinus Van de Velde, bijvoorbeeld.

Antwoord: Graag. Waar koffie?

 

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Gust Van Den Berghe, maak je binnenkort een komedie ?

 

Zie ook :

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoordden

 

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …