Home / Nieuws / Festivals / Angelo Tijssens naar Berlinale!

Angelo Tijssens naar Berlinale!

Vrijdag maakte het Internationaal Filmfestival van Berlijn de selecties voor het industriegedeelte bekend. Scenarist Angelo Tijssens is één van de geselecteerden om deel te nemen aan Berlinale Talents, terwijl Fien Troch uitgenodigd is voor de Berlinale Co-Production Market.

Berlinale Talents, een toonaangevend internationaal netwerkprogramma voor jong film- en televisietalent, is dit jaar aan zijn 18de editie toe. Vijf talenten die actief zijn in Vlaanderen, zijn geselecteerd om deel te nemen: journaliste en filmrecensente Inge Coolsaet, filmmaker Việt Vũ, regisseur en filmcriticus Matthias De Groof, documentairemaker en voormalig VAF Wildcardlaureaat Kinshuk Surjan en acteur, schrijver en theatermaker Angelo Tijssens.

Sidenote: Libelia De Splenter‘s stem werd gebruikt als basis voor het ontwikkelen van de eerste vrouwelijke synthetische stem van Lernout & Hauspie. Na het faillissement van L&H werd deze stem (‘Ellen’) doorverkocht en meer dan tien jaar later gebruikt door Apple in de software Siri.

Angelo Tijssens schreef samen met Gilles Coulier o.a. IJsland (2010) en Mont Blanc (2013), twee korte films die hun internationale première beleefden in de Officiële Selectie van het Festival van Cannes. Tijssens was coscenarist voor Girl van Lukas Dhont, winnaar van de Caméra d’Or in Cannes in 2018 en winnaar van zowel de Ensor als de Magritte voor Beste Scenario.

Met het scenario van Dust mocht hij in 2019 deelnemen aan het ScriptLab van TorinoFilmLab. De film zal geregisseerd worden door Anke Blondé (The Best of Dorien B., Red Light),  De opnames van Dust zouden eind 2021-begin 2022 van start gaan. De afgewerkte film wordt verwacht in 2023.

Tijssens werkt samen met Lukas Dhont ook het scenario van diens tweede langspeler Close af. De opnames van die film gaan van start in de zomer van 2021. Momenteel werkt Tijssens ook samen met regisseur Maaike Neuville en auteur, kunstenaar en LGBTQ-activst Fleur Pierets aan de verfilming van haar boek Julian.

Angelo zal maandag 18 januari ook te gast zijn in Cinema Canvas. Daarin ontvangt Michaël Pas gasten uit de Vlaamse tv- en filmsector.

Maandag: Koen de Bouw, Jessica WoodworthAngelo Tijssens

Dinsdag: Kevin Janssens, Ish Ait Hamou, Sofie Benoot

Woensdag: Patrice Toye, Dominique Van Malder, Anke Blondé

Donderdag: Kaat Beels, Tiny Bertels, Inès Eshun

Vrijdag: Jan Verheyen & Lien Willaert, Eva Cools, Koen Van Bockstal.

 

Berlinale Co-Production Market

Naast Berlinale talents is er ook het toonaangevend event Berlinale Co-Production Market (1-5 maart) waar om en bij de 500 internationale producenten, sales agents, distributeurs en andere filmprofessionals een staalkaart te zien krijgen van internationale film- en televisieprojecten in ontwikkeling.

Uit meer dan 300 inzendingen selecteerde de jury 25 projecten die daar zullen worden voorgesteld, en daarnaast nog eens 10 projecten voor de Talent Project Market. Bij de selectie zijn twee Vlaamse speelfilmprojecten in ontwikkeling: Zeevonk van Domien Huyghe en Holly van Fien Troch.

Zeevonk is een jeugdfilm voor 8- tot 12-jarigen over een visser die in mysterieuze omstandigheden overlijdt op de Noordzee en diens 12-jarige dochter die ervan overtuigd is dat een eeuwenoud monster op de bodem van de oceaan ervoor verantwoordelijk is.

Holly is de werktitel van de nieuwe speelfilm van Fien Troch (Home, Kid, Unspoken) over een getraumatiseerde gemeenschap die, in de nasleep van een schoolbrand, op zoek gaat naar troost bij de vijftienjarige Holly. Buiten haar wil om wordt ze hun verlosser, maar de grens tussen hulp en misbruik vervaagt snel. De opnames van Holly staan voorlopig gepland voor het najaar van 2021, terwijl de afwerking voorzien is voor de zomer van 2022.

De European Film Market en andere onderdelen van het industrieplatform van de Berlinale lopen online van 1 tot 5 maart. Het publieke gedeelte van het festival staat voorlopig gepland in juni, met on-site screenings in filmzalen en in openlucht. 

Bekijk ook

Bekijk nu de beste kortfilms van 2020!

Het Kortfilmfestival Leuven en Dalton Distribution slaan ook dit jaar weer de handen in elkaar …