Ann Willems en haar overpeinzingen bij de overgang (2016-2017)

De casting couch is een meubelstuk uit oude legendes en sappige verhalen uit lang vervlogen tijden.  Toen een rol in een film nog met seksuele gunsten kon verdiend worden.  Nu is niemand nog potent genoeg voor dat soort werk.  En het hoort natuurlijk niet.  De juiste gezichten zoeken voor een rol, het is een kunst op zich.  Je moet er een neus voor hebben.  Als je ziet hoeveel er gedraaid wordt in onze kleine taalgebied, ga je je wel eens afvragen of die stroom aan nieuwe gezichten vroeg of laat niet dreigt op te drogen. En hoe het komt dat de bekende gezichten ons niet gaan vervelen. En zo komen we bij Ann Willems uit. Of iemand gemaakt is voor een rol of niet, dat is iets wat een regisseur ziet, maar een eerste selectie en soms ook de definitieve keuze wordt door een castingdirector gedaan.  Ann heeft heel veel tv-werk op haar actief. Maar even goed staat een titel als ‘Groenten uit Balen’ in haar etalage.  We stuurden haar onze nieuwjaarsvragen en driewerf hoera, ze antwoordde.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

 

Voor mij persoonlijk was 2016 een geweldig jaar, de projecten waaraan ik heb meegewerkt, o.a ‘Chaussée d’Amour’ en ‘Professor T’, kennen een groot succes en dat doet me veel plezier.
Verder was 2016 een goed gevuld jaar, met de casting voor 9 sterke fictiereeksen en 5 langspelers, stuk voor stuk projecten waar ik achtersta.
Bij sommige van die projecten heb ik een duidelijke stempel op de casting gezet, en dan kijk ik ontzettend uit naar het resultaat. Dit jaar is dat ‘Generatie B’ (Canvas, Pieter Van Hees en Joost Van de Casteele), ‘Façades’ (langspeler, Kaat Beels & Nathalie Basteyns), ‘Tytgat Chocolat‘ (één, Marc Bryssinck & Filip Lenaerts), Gent West (Vier, Mathieu Mortelmans & Jeroen Dumoulein), ‘Salamander 2’ (één, Frank Van Mechelen) en ‘Alleen Eline’ (langspeler, Hugo Van Laere).

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

 

2017 zet ik in met interessante projecten, vanaf 3 januari zit ik al terug in “the casting room”, voor de opstart van een nieuwe comedy reeks en een langspeelfilm van Marmalade. Verder maak ik mijn borst nat voor ‘Over Water’, de fictiereeks van Panenka tv, en een project -dat me nu al nauw aan het hart ligt- van Tim Mielants.

 

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)?

 

De kortfilm ‘Complices’ van Mathieu Mortelmans vond ik steengoed!

 

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

 

Ik ben heel nieuwsgierig naar ‘Beau Séjour’ van Nathalie Basteyns en Kaat Beels, en naar de fictie/docu ‘Stranger in Paradise’ met Valentijn Dhaenens.
Verder ontmoet ik dagelijks razend interessante acteurs, zo zijn er veel talenten die ik in de gaten moet houden, en die lijst wordt ieder jaar gewoon langer en langer.

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

 

Er is een Vlaamse actrice/scénariste die een heel boeiend project in haar schuif heeft liggen, waar ik maar al te graag mijn tanden zou in zetten….maar ik durf de vraag niet luidop te stellen…maar ze mag me zeker bellen.

 

Zie ook : 

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoord hebben

 

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …