Anthony Nti wint de Ensor voor Belofte van het jaar!

Jonge regisseur Anthoni Nti wint Ensor voor Belofte van het Jaar – presented by BNP Paribas Fortis.

Het afgelopen jaar reisde Anthony Nti met zijn kortfilm Da Yie, grotendeels digitaal, de wereld rond. Samen met zijn ‘partner in crime’ Chingiz Karibekov, liet hij zich opmerken en dat belooft. Daarom ook deze Ensor voor de Belofte van het Jaar.

De 28-jarige regisseur met Ghanese roots studeerde in 2019 af aan het RITCS met zijn kortfilm Da Yie. Afgelopen jaar mocht hij met deze afstudeerfilm heel wat binnen- en buitenlandse filmprijzen in ontvangst nemen. De kortfilm staat bovendien op de longlist van de Oscars.

De shortlist van de échte Oscars wordt binnenkort bekend gemaakt. Barry Jenkins, die in 2016 een Oscar won voor Moonlight, liet dus al weten fan te zijn, vertelden Nti en Karibekov op Film Fest Gent. Dat interview kan je hier herbekijken.

Herlees hier ook het interview dat we in augustus met Anthony deden en bekijk hier het filmpje dat hij samen met Chingiz voor ons opnam over hun ‘weird jaar’.

Partners In Crime

In 2019 won Anthony de publieksprijs op Film Fest Gent en de prijs voor de beste Vlaamse kortfilm op het filmfestival Leuven Kort.

In februari 2020 wonnen ze met Da Yie de Grand Prix op het wereldvermaarde kortfilmfestival van Clermont-Ferrand, daarna volgde een soort wereldtournee.

De afgelopen maanden schreven en draaiden ze ook een webreeks, De Shaq is geregisseerd door Anthony en Inès Eshun, morgen op bezoek in Cinema Canvas. De reeks werd ook mee geschreven door Chingiz en comedian Soe Nsuki.

Wie Da Yie nog niet zag, dat kan hier. Ondertussen maakten ze ook een ‘Making Of’ van de film, die kan je hier bekijken. Momenteel werken de twee aan hun eerste langspeelfilm, in coproductie met Caviar.

Naast een nominatie voor de BAFTA Student Awards, was Da Yie in oktober ook genomineerd voor de Student Academy Awards. Er zijn maar drie Belgen die voor hem genomineerd waren voor die Studenten Oscar, waaronder regisseur Wouter Bouvijn, bekend van de televisieserie De Twaalf.

The Shaq is vanaf maandag te zien op één en Vrt Nu. Cinema Canvas kan je om 18u hier bekijken, de uitzending van maandag met Koen De Bouw en van dinsdag met Kevin Janssens zijn er ook al beschikbaar.

Bekijk ook

Mijn vader is een saucisse in wereldpremière!

De familiefilm Mijn vader is een saucisse, het speelfilmdebuut van Anouk Fortunier, is geselecteerd voor …