Home / Nieuws / Varia / ‘Anyway the wind blows’ is weer zo goed als nieuw en krijgt een nieuwe release

‘Anyway the wind blows’ is weer zo goed als nieuw en krijgt een nieuwe release

Vijftien jaar is het intussen geleden dat Tom Barman, ex-Cartoon’s filmoperator, barman en dEUS-leadzanger, met ‘Any Way The Wind Blows’ een langspeler afleverde die aanvoelde als een lange trip. Een film zoals we er tot dan toe nog geen gezien hadden in Vlaanderen. En vooral ook niet gehoord.  Met het excentrieke personage van Sam Louwyck die als Windman de vele lappen aan elkaar danste van het deken dat Barman met zijn kleurrijke personages over Antwerpen uitspreidde.  Vijftien jaar oud is de film, destijds nog gedraaid op pellicule. En blijkbaar waren de originele filmrollen intussen hoognodig aan restauratie toe.  Dat is nu gebeurd en naar aanleiding van de 40ste verjaardag van Cinema Cartoon’s in Antwerpen, wordt de film heruitgebracht. Op 21 september is er een avant-première in Cartoon’s in aanwezigheid van Tom Barman. Vanaf 26 september zou de film te zien zijn in verschillende andere zalen.  Intussen loopt Barman met nieuwe filmplannen rond.

De pellicule was misschien versleten, de muziek zit nog fris in ons geheugen. een schitterende soundtrack met onder meer muziek van Herbie Hancock, de Antwerpse punkgroep The Kids, Archie Shepp, Queens of the Stone Age en zijn eigen Magnus.

De man die in 1978 Cinema Cartoon’s opstartte, Eric Kloeck, zal er helaas niet meer bij zijn. De voormalige bioscoopuitbater was pas 64 toen hij vorig jaar in december overleed. Hij runde de arthouse-bioscoop tot 1997 en liet de zaak toen over aan de Kladaradatsch-groep, op voorwaarde dat hij de programmering mocht blijven doen. Maar drie jaar later ging de zaak failliet. Toen distributeur ABC de zaak overnam, bleef Kloeck nog twee jaar aan als programmator. Intussen is de bioscoop al enkele jaren in handen van de Lumière Group die ook een stadsbioscoop in Brugge runt en binnenkort ook enkele zalen in Mechelen opent. ‘Any Way The Wind Blows’ leek indertijd de start te worden van een acteercarrière voor Kloeck. Want hij maakte indruk als Paul Garcin, een uitgebluste leraar Frans. Maar het mocht niet zijn. Ook Diane De Belder en Jonas Boel leken een toekomst te hebben in de filmwereld, maar we zagen hen nog zelden terug op het scherm.  Frank Vercruyssen zouden we ook wat vaker willen zien. Dirk Roofthooft mag wat ons betreft ook meer films doen. En dan zijn er natuurlijk nog Titus De Voogdt, Natali Broods en… Matthias Schoenaerts, allemaal in de bloei van hun acteursleven. Zou mooi zijn als ze er allemaal bij zijn in Cinema Cartoon’s.

Wachten op ‘The Hab’

Misschien vernemen we op die première iets meer over ‘The Hab’, de Engelstalige film die de tweede langspeler moet worden van Tom Barman. We weten dat Bart Van Langendonck met zijn Savage Film de film zal produceren. Toen het internationaal project enkele jaren geleden scenariosteun kreeg van het VAF heette het nog ‘The Alcoholics’, intussen is de film al lang herdoopt tot ‘The Hab’. Het verhaal zou gaan over ene John Carrol, een 41-jarige conciërge van een nachtclub in Miami die met een grote drugsmokkel zijn slag denkt te kunnen slaan.  Maar in plaats daarvan krijgt hij een moordzuchtige gangsterbende achter zich aan, en in zijn vlucht belandt hij in een Spaans ontwenningsoord voor alcoholisten, waar een heel nieuw avontuur begint.

Bekijk ook

Privé-vertoning met je bubbel!

CINEMATEK biedt families, collega’s en groepen exclusieve en intieme privé-vertoningen aan voor hun sociale bubbel. …