Home / Nieuws / ‘Associate Directors’ krijgt Gulden Mira

‘Associate Directors’ krijgt Gulden Mira

 

De prijs van verdienste, of Gulden Mira, is een carrièreprijs die inspanningen bekroont die bijdragen tot de ontwikkeling van de Vlaamse film.

De laureaat van 2016, Associate Directors, is sinds 2005 actief als producent van documentaire films. Het focust op auteursfilms met een hoge culturele en/of maatschappelijke waarde. Het is een coöperatieve vennootschap van Mark Daems, Jan Lapeire en Bram Crols, alledrie als regisseur afgestudeerd aan het RITCS te Brussel.

Hun eerste succes boekten zij met de film ‘Vlasman’ (Jan Lapeire, 2009) die de prijs voor beste Belgische film wegkaapte op het Docville festival te Leuven in 2010.
De grote doorbraak kwam met ‘Verdwaald in het Geheugenpaleis’ (Klara Van Es, 2010). Deze film over mensen in een vroeg stadium van Alzheimer, lokte meer dan 35.000 toeschouwers naar de filmzalen in Vlaanderen, en ruim 10.000 in Nederland.
Associate Directors verzorgde zelf de distributie van deze film, een voorbeeld dat ook door andere producenten werd gevolgd, hetgeen de aanwezigheid van documentaire films in het bioscoopaanbod bevorderde. Dit distributiemodel werd bijgeschaafd en leidde in 2013 tot de creatie van DocPoppies dat de release van documentaire films in de bioscoop ondersteunt.

In de voorbije jaren heeft Associate Directors een filmografie opgebouwd die deels maatschappelijk zeer geëngageerd is. Films als ‘9999’, ‘Verdwaald in het Geheugenpaleis’ en de tv-reeks ‘1 op 10: onder de armoedegrens’ hebben een significante impact gehad op het maatschappelijk debat, soms tot in de hoogste politieke regionen. Films als ‘Smakelijk eten!’ of ‘Elephant’s Dream’ bieden de kijker een andere kijk op (een deel van) de wereld. Daarnaast produceerde Associate Directors ook films met een lichtere of meer poëtische toon: de sportdocumentaire met originele invalshoek ‘De koning van de Mont Ventoux’, het warm-poëtische ‘L’amour des moules’, of het donker-estetische ‘Vlasman’.

Associate Directors is een voortrekker van samenwerking binnen de documentaire sector. Samen met een aantal gelijkgestemde producenten en filmmakers richtte Associate Directors mee de vzw Flanders Doc op, om de belangen van de documentaire auteurscinema te verdedigen. Binnen Flanders Doc is Associate Directors één van de gangmakers en ligt mee aan de basis van initiatieven als DocShop, de Day of the Doc, Good Mooov, de Vlaamse documentaire filmweken, DocTalks, de webshop, e.a..

Op 18 november kregen de Associate Directors hun Gulden Mira uitgereikt uit de handen van Robbe De Hert, zelf laureaat in 2006.

Associate Directors beschouwt deze bekroning als een aanmoediging om aan de weg te blijven timmeren voor een klimaat waarin de documentaire auteurscinema beter kan gedijen en wil in de toekomst een rijke variëteit aan films blijven aanbieden, vanuit een betrokkenheid met de maatschappij en een liefde voor het artistieke.

Het feit dat naast de Gulden Mira ook een andere belangrijke filmprijs, nl. de Vlaamse Cultuurprijs voor Film onlangs naar een documentaire producente (Emmy Oost) ging, bewijst dat de Vlaamse documentaire film een rol van betekenis speelt, met dynamische producenten en talentvolle filmmakers.

 

 KLIK HIER voor de site van Associate Directors

Bekijk ook

Deze Vlamingen hebben een nominatie te pakken voor Les Magritte du Cinéma

Vrijdag werden in Brussel door de Académie André Delvaux de nominaties bekendgemaakt voor de negende …