Asbest-documentaire van Daniel Lambo opent op MOOOV

In aanloop naar de komende editie geeft MOOOV Filmfestival (17 – 30 april 2018) de eerste inhoudelijke thema’s en filmtitels prijs. Het festival licht een tipje van de sluier op van wat een rijk en divers programma belooft te worden. Het volledige programma wordt op maandag 26 maart bekendgemaakt. Opvallend is dat MOOOV uitpakt met 2 veelbelovende Belgische documentaires die niet op het documentaire festival DOCVILLE te zien zijn, dat loopt van 21 tot 29 maart. 


Twee Belgische documentaires beleven hun wereldpremière tijdens het festival: ‘Ademloos’ van Daniel Lambo en ‘I am Golden Karen’ van Maui Druez en Preben Verledens. Beide werden op vorige edities van het GOOD MOOOV pitch event voorgesteld. En zo weet je meteen waarom DOCVILLE niet met deze wereldpremières kan uitpakken.

‘Ademloos’  is een documentaire van filmmaker Daniel Lambo. Hij ontdekt dat Etex (het voormalige Eternit), een multinational uit zijn Vlaams dorp, verantwoordelijk is voor het grootste asbeststort in India. Welke mechanismen hebben ervoor gezorgd dat deze dodelijke stof zo lang kon worden geproduceerd in het Westen en nog steeds wordt geproduceerd in ontwikkelingslanden? En is het mogelijk om asbest eindelijk wereldwijd te verbannen? Lambo trok onder meer naar India, waagt zich op het befaamde asbeststort en vertelt onder meer het verhaal van Tublu Mukherjee, een advocaat van het Britse kantoor Doughty Street Chambers, die gespecialiseerd in milieurecht en bedrijfsaansprakelijkheid. Sinds 2008 is hij ook advocaat in India en komt hij er op voor Indiase arbeiders die aan asbestgerelateerde ziektes lijden.

Tublu Mukherjee in ‘Ademloos’

Daniel Lambo richt zich met veel van zijn films op sociale thema’s.  Zo had hij het in ‘Dry Branches of Iran’ over censuur tijdens de Groene Revolutie in Iran, in ‘Traumland’ kaart hij het thema van de etnische diversiteit aan met een verhaal over een filmmonteur die een een gewonde Congolees aantreft op zijn woonboot, in ‘Booster’ verdiepte hij zich in de leefwereld van de stadsjongeren en met ‘De Figurant’, een project waarvoor hij samenwerkte met auteur Fikry El Azzouzi, had hij het over een immigrant met acteerambities die zich verplicht ziet te gaan dealen om rond te komen.  Daarnaast werkte hij ook als beeldregisseur op de Canvas-serie ‘Duts’ en was hij ook de regisseur van de zwarte komedie ‘Los Flamencos’.

Naast eigen producties, is Lambo ook actief als scenarist en regisseur voor andere projecten. Zo werkte hij mee aan de Canvas-serie Duts (2010) en regisseerde hij de zwarte komedie Los Flamencos (2013).

Thawaa in ‘I am Golden Karen’

‘I am Golden Karen’ is een film van de jonge globetrotters Maui Druez en Preben Verledens, die na hun filmstudies hun thuissteden Kortrijk en Oostende achterlieten, en enkele jaren in Bangkok bleven hangen om er een documentaire te draaien over de Karen, een onderdrukte bevolkingsgroep. Het is de intentie van het tweetal om met hun project ‘Unheard Stories’ een stem te geven aan mensen die niet of zelden gehoord worden. Mensen wiens vaak schokkende verhalen in de zee van informatie waarin we ronddobberen, compleet genegeerd worden.  Het was in het kader van die ‘Unheard Stories’ dat ze eerder een korte teaser losten over het Karen-Project waar hun langspeelfilmdebuut ‘I am Golden Karen’ over gaat.

‘I am Golden Karen’ is het verhaal van Thawaa, een Karen-hiphopmuzikant. De Karen zijn een etnische minderheid in Birma die als gevolg van de jarenlange repressieve politiek door de overheid zich genoodzaakt zien om het geweld te ontvluchten. Ze belandden in vluchtelingenkampen in Thailand en jongeren gaan op zoek naar werk in de hoofdstad Bangkok.

 

Bekijk ook

Op de première van 1985!

Vanaf zondag 22 januari om 21.00 uur kan je op Eén en op VRT MAX …