Avila viert eenjarig bestaan met films van Decorte!

Het VOD-platform Avila werd vorige week één jaar en dat vierden ze met films van theatermaker Jan Decorte.

Op 12 mei vierde Avila haar eerste verjaardag. Voor deze feestelijke gelegenheid digitaliseerden ze Hedda Gabler (1978) en Pierre (1977), twee films van theatermaker Jan Decorte. De films zullen samen met zijn televisieproductie Gombrowicz: Voorvallen, avonturen (1977) online voor een wereldwijd publiek beschikbaar worden gemaakt. 12 mei konden de eerste 250 kijkers Hedda Gabler gratis meepikken op het platform, nu zijn de films tegen betaling beschikbaar op het platform.

Jan Decorte is vooral bekend als theatermaker, hoewel hij zich aan het begin van zijn carrière een aantal jaren intensief met film heeft bezig gehouden. Zo speelde hij een rol in twee films van Chantal AkermanJeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles (1975) en Toute une nuit (1982). Maar bovenal maakte hij in de loop van slechts enkele jaren drie films die beschouwd kunnen worden als mijlpalen in de Belgische cinema. Deze films zijn echter helaas uit het centrum van de aandacht verdwenen. Daarom nam Avila het initiatief om Hedda Gabler en Pierre te digitaliseren. Het werk van Jan Decorte wordt zo meer dan veertig jaar na haar creatie opnieuw aan het publiek voorgesteld.

Hedda Gabler
Jan Decortes tweede speelfilm is een verfilming van het toneelstuk Hedda Gabler van de Noorse schrijver Henrik Ibsen. Decorte verplaatste de actie van Ibsens realistische toneelstuk uit 1890 naar 1950, achtentwintig jaar eerder dan het moment waarop de film werd gedraaid. Het verhaal begint wanneer Hedda thuiskomt van een te lange huwelijksreis met haar kersverse maar kleurloze echtgenoot Tesman. Ze is zwanger en zal het hof gemaakt worden door de schrijver Eljert Lövbor, een oude geliefde die op het punt staat door te breken met een buitengewone roman, waar hij naar eigen zeggen “zelf in zit”. Decortes cinema wordt getypeerd door filmische spaarzaamheid en een gededramatiseerde theatraliteit.

 

Avila is een non-profit video-on-demand-platform dat zowel hedendaagse als klassieke Belgische films aanbiedt. De catalogus bevat na een jaar 58 prachtige titels bevat van Yasmina Abdellaoui, Chantal Akerman, Jean-Jacques Andrien, Edmond Bernhard, Jean-Marie Buchet, Gerard-Jan Claes, Jef Cornelis, Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Jan Decorte, Luc de Heusch, Anne Teresa De Keersmaeker, Charles Dekeukeleire, Timeau De Keyser, Eric de Kuyper, Benoît Dervaux, Nina de Vroome, Pieter Dumoulin, Ruben Desiere, Bas Devos, Johan Grimonprez, Jean Harlez, Yasmine Kassari, Michel Khleifi , Wolfgang Kolb, Boris Lehman, Dominique Loreau, Marcel Mariën, Paul Meyer, Ernst Moerman, Eric Pauwels, Claudio Pazienza, Olivia Rochette, Henri Storck, Samy Szlingerbaum, Sarah Vanagt, Ellen Vermeulen, Hannes Verhoustraete en Jan Vromman.

Komend jaar zal dit aanbod aan titels zorgvuldig uitbreiden. De volgende film die wordt toegevoegd is Victoria van Sofie Benoot, Isabelle Tollenaere en Liesbeth De Ceulaer.

Bekijk de films van Jan Decorte hier.

Bekijk ook

Bekijk La dernière tentation des Belges!

La dernière tentation des Belges van enfant terrible Jan Bucquoy is nu beschikbaar op myLum. …