Barbara Sarafian, meesteres van het Filmfestival van Oostende

“Ik heb er wel voor gepleit dat men de volgende jaren niet alleen een master, maar ook eens een meesteres op de affiche zet.  Want ik heb nu mijn selectie ook volledig op mannelijke acteurs gebaseerd.  Omdat me intussen beloofd is dat volgend jaar, of zeker het jaar daarna een vrouw het voor het zeggen krijgt,” zei Peter Van den Begin vorig jaar bij zijn voorstelling als master op het Filmfestival van Oostende.  Blijkbaar hebben ze goed naar hem geluisterd.  En misschien heeft hij zelf wel de vraag gesteld aan de volgende master of ‘zij’ bereid zou zijn om het roer van het Filmfestival van Oostende 10 dagen lang in handen te nemen.  Want de master van het 6de Filmfestival van Oostende wordt Barbara Sarafian, de tegenspeelster van Peter Van den Begin in de film die hij ten tijde van het vorige festival net achter de rug had : ‘Allez Eddy!’ van Gert Embrechts.

Eindelijk eens een vrouw!  Na Arno, Tom Barman, Maurice Engelen, Bart De Pauw en Peter Van den Begin was het hoog tijd.

 

 

En met Barbara Sarafian kan Oostende een dame op de affiche zetten die na het succes van ‘Aanrijding in Moscou’ eigenlijk niet meer uit de actualiteit verdween.  Al heeft ze de laatste jaren wellicht meer tv-werk gedaan dan filmwerk.  Maar goed, het is hier in Vlaanderen niet anders dan in het buitenland : de grens tussen film en de betere tv is ten zeerste vervaagd, zo niet uitgewist.

 

 

Als master mag Barbara Sarafian een eigen selectie samenstellen van films die voor haar een speciale betekenis hebben, de ‘Master Selection’.  En daarnaast zit ze ook de jury van de Vlaamse Filmprijzen voor en helpt ze samen met Festivalbaas Peter Craeymeersch de andere juryleden kiezen.  Eén van de film die in aanmerking komen voor die Vlaamse Filmprijzen is natuurlijk ‘Allez Eddy!’. Dat betekent meteen ook weer dat Barbara Sarafian, net als Peter Van den Begin vorig jaar, niet zal mee zal kunnen beslissen  met haar collega juryleden over welke Vlaamse film de beste van het afgelopen filmjaar is.

 

De films die in aanmerking zullen komen voor de Vlaamse Filmprijzen zijn deze :

‘Hasta La Vista’

‘Blue Bird’

‘The Invader’

‘Het Varken van Madonna’

‘Code 37’

‘Mega Mindy en de Snoepbaron’

‘Groenten uit Balen’

‘Tot Altijd’

‘Mixed Kebab’

‘Allez Eddy’

‘Weekend aan Zee’

Het valt nog af te wachten of films als ‘Offline’ van Peter Monsaert en ‘The Kid’ van Fien Troch nog voor einde van de maand juli zullen uitgebracht worden. ‘Little Black Spiders’ van Patrice Toye en ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix Van Groeningen zullen wellicht ook pas na de grote vakantie de bioscopen halen.  Misschien premières die in Oostende zullen worden gepresenteerd.  Of in Gent.  Of willen sommige van die film plots voor Cannes te zijn geselecteerd, kan dat natuurlijk ook nog de releasedata doen verschuiven.

En dan is het nog zeer de vraag wat er met films als ‘The Loft’, de Amerikaanse film van Erik Van Looy, en ‘Fils Unique’, de Frans-Waalse film van Miel Van Hoogenbemt gebeurt.  En met de andere Franstalige Belgische films waarin de Vlaamse Gemeenschap participeert. Want aan de Franstalige kant van het land zet men de deur wijd open voor de Vlaamse film.  Daar komt iedere Vlaamse film waar er ook geld van de Franstalige gemeenschap in zit in aanmerking voor de uitreiking van de Magrittes.  Misschien moet de organisatie van de Vlaamse Filmprijzen dat ook gaan overwegen.  Er gingen bij de heel succesvolle uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen vorig jaar al stemmen in die richting op. Kijk zelf maar : klik hier

(Foto’s FFO en Barbara Sarafian : Pieter Clicteur)

Bekijk ook

Het programma van Anima 2023 staat online!

Het festivalteam onthulde vandaag trots het programma van Anima 2023. Ze kijken ernaar uit jullie te …