Bekijk De Bom van Robbe De Hert!

Vanaf vrijdag 22 januari zijn kernwapens illegaal onder het internationaal recht, om dat te vieren is er een online filmvertoning van De Bom van Robbe De Hert.

Vrijdag 22 januari 2021 wordt een historische dag: we vieren de inwerkingtreding van het Verbodsverdrag op Kernwapens, dus ook de bommen die in ons land gestationeerd liggen in Kleine Brogel. Om die dag feestelijk af te sluiten organiseert Pax Christi Vlaanderen de online filmvertoning van de kortfilm De Bom, een pareltje uit het Belgische filmcanon uit 1969 van Robbe De Hert. Film- en mediawetenschapper Gertjan Willems voorziet context en duiding bij aanvang. Er wordt afgesloten met een informele babbel over de film en het Verbodsverdrag.

Eind augustus namen we noodgedwongen afscheid van regisseur Robbe De Hert, pionier en enfant terrible bij uitstek in het Belgische filmgebeuren. Het nalatenschap is nu voor een deel in handen van Gertjan Willems, die met de studenten van de Universiteit Antwerpen werkt rond de Fugitive Cinema-jaren. Op 14 oktober, presenteerde hij De Bom ook al op Film Fest Gent.

Regisseur Robbe De Hert richtte in 1966 samen met gelijkgezinden het filmcollectief Fugitive Cinema op. Het doel: mensen via maatschappijkritische films een geweten schoppen. Spek naar de bek van geëngageerd schrijver Louis Paul Boon. Samen filleerden ze één van de grote thema’s van hun tijd: de kernwapenwedloop. Het resultaat is De Bom, opgenomen nabij de kerncentrale van Mol.

Hoofdrolspeler Boon omschrijft de korte inhoud van de film als volgt: “Ik ben garagist. Ik heb een benzinestationnetje. Op een dag vind ik een atoombom. De Amerikanen verloren ze in de Kempen. Ik verberg ze. Ik word er een beetje verliefd op. Ik verwaarloos mijn werk, mijn gezin, om over mijn bom te piekeren. Op ’t laatste sterf ik, geloof ik.”

De film is een protest tegen de bewapeningswedloop, maar beklemtoont eveneens de machteloosheid van ‘gewone’ mensen om zich daartegen te verzetten.

Programma 22 januari:

20u Verwelkoming door Merel Selleslach van Pax Christi Vlaanderen

20u05 Introductie bij de film door docent film- en mediastudies Gertjan Willems

20u15 Filmscreening

20u45 Digitale feestelijke receptie om de inwerkingtreding van het Verbodsverdrag te vieren. Neem alvast een glaasje erbij.

Deze activiteit werd mogelijk gemaakt dankzij CINEMATEK en Mevr. Ida Dequeecker. Vooraf inschrijven voor het Zoom-event is verplicht.

 

Bekijk ook

Mijn vader is een saucisse in wereldpremière!

De familiefilm Mijn vader is een saucisse, het speelfilmdebuut van Anouk Fortunier, is geselecteerd voor …