Bekijk de tweede lichting Ket & Doc-producties!

De nieuwe reeks documentaires van Ket & Doc zijn er, te bekijken op het jeugdfestival JEF en op Vrt Nu.

Tien jonge filmmakers stelden zich in het najaar van 2019 kandidaat voor de tweede editie van Ket & Doc, waarvan er zeven werden geselecteerd voor een workshopreeks van drie maanden in het voorjaar van 2020. De deelnemers kregen er de kans om aan een filmplan te werken onder begeleiding van Paul Pauwels en een reeks gastdocenten, waaronder Peter en Petra Lataster-Czich, Wytzia Soetenhorst en Astrid Bussink.

In februari 2020 mochten de zeven deelnemers hun project pitchen aan ervaren producenten tijdens het JEF festival. In april 2020 dienden ze samen met hun producent bij het VAF/Mediafonds een plan in om voor productiesteun in aanmerking te komen. Een jury selecteerde vijf projecten voor een productiepremie van 30.000 EUR. Ketnet legde per project 10.000 EUR bij.

De vijf gerealiseerde projecten van de tweede lichting van Ket & Doc zijn:

  • Boos van Frederike Migom (productie Storyhouse): Sommige kinderen worden vaak boos. Mensen noemen hen onhandelbaar. In het ziekenhuis vertellen de kinderen waarom ze zo boos zijn en hoe ze zich daarbij voelen.
  • Hertenkoorts van Griet Goelen en Louise Van Assche (productie Lionheart Productions): Volgens de familietraditie staat Emily, een achtjarige cheerleader, aan de vooravond van haar eerste jachtpartij.
  • Jules en ik van Anne Ballon (productie Off World): Roos heeft een zus die vroeger haar broer was. Thuis gaat er veel aandacht naar Jules. Toch probeer Roos voor haar een goede zus te zijn.
  • Thom & Stoffel van Sébastien Segers en Zaïde Bil (productie Dokma Film): Thoms beste vriend is Stoffel, de oude pony. Maar Thom wordt stilaan te groot voor Stoffel. Binnenkort zal hij een ander paard moeten kiezen.
  • Yaren en de zon van Joren Slaets en Renate Raman (productie Storyhouse): Yaren gaat naar een zomerkamp voor kinderen die een dierbaar persoon in hun leven hebben verloren. Ze ontmoet er Kato, een echte spring-in-’t-veld.
Uit: Yaren en de zon

Yaren en de zon won de prijs voor Beste Korte Documentaire op JEF.

De eerste editie van Ket & Doc, waarvan de films in 2020 in première gingen, oogstte succes in binnen- en buitenland. Na het JEF festival en de uitzending op Ketnet werden vier van de vijf titels geselecteerd voor DOK Leipzig (oktober 2020), terwijl twee van de vijf titels deel uitmaakten van de Competitie voor Kinderdocumentaires van IDFA (november-december 2020). Alle vijf producties reden uiteindelijk een mooi internationaal festivalparcours.

Ondertussen staat de nieuwe lichting klaar, want vandaag pitchen de deelnemers van de derde editie op het JEF festival hun projecten aan Vlaamse producenten. De projecten die doorstromen, worden gerealiseerd voor première op het JEF festival in februari 2022.

Ket & Doc is een samenwerking van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. De producties kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

De vijf titels van de tweede editie van Ket & Doc worden kunnen nog t.e.m. 28 januari bekeken worden op het online JEF festival of op VRT NU.

Bekijk ook

Mijn vader is een saucisse in wereldpremière!

De familiefilm Mijn vader is een saucisse, het speelfilmdebuut van Anouk Fortunier, is geselecteerd voor …