Bekijk Johan Heldenbergh en vooral Jessica Chastain in ‘The Zookeeper’s Wife’

Oef. Eindelijk.  Het is al een tijdje dat wij hier zitten te verlangen ‘The Zookeeper’s Wife’, een Amerikaanse film met Jessica Chastain (‘Interstellar’, ‘The Most Violent Year’ en ‘The Tree of Life’), Daniel Brühl (‘Goodbye Lenin’, ‘Inglourious Basterds’ en ‘Rush’) en natuurlijk Johan Heldenbergh, de Vlaamse acteur die we sinds het alles overrompelende succes van ‘The Broken Circle Breakdown’ niet meer in een grote rol in een Vlaamse film zagen.

Klik hier om de trailer te bekijken van ‘The Zookeeper’s Wife’

‘The Zookeeper’s Wife’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijfster Diane Ackerman en gaat over een Dr. Jan Zabinski en zijn vrouw Antonina. Hij was de directeur van de dierentuin van Warschau die tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joden en ook veel van zijn dieren van een gewisse dood wist te redden.

 

De film werd geregisseerd worden door een vrouw, de Nieuw-Zeelandse Niki Caro die in haar eerdere films ‘Whale Rider’ en ‘North Country’ de actrices Keisha Castle-Hughes, Charlize Theron en Frances McDormand naar een oscarnominatie leidde.

Johan Heldenbergh belandde in de film door Jessica Chastain, die fan was van ‘The Broken Circle Breakdown’.  Ze had  op haar twitter-account haar enthousiasme voor de film had verkondigd. En ze gebruikte haar macht om Heldenbergh aan te werven. Hij moest niet eens een auditie afleggen. Ze had de producers over Heldenbergh verteld, maar die vreesden dat de Vlaamse acteurs geen Engels zou spreken. En dus ging de actrice zelf op zoek en vond op youtube een filmpje waarop Heldenbergh tijdens de Oscarcampagne van ‘The Broken Circle Breakdown’ in de Voilà Gallery van de Vlaamse Katrien Van der Schueren in Los Angeles de aanwezigen in het Engels toespreekt.

En dat klonk goed genoeg voor regisseuse Niki Caro om de man uit te nodigen. Een vrouw als regisseur dus, naast een vrouwelijke ster.  En van de drie producenten waren er ook twee vrouwen. Heldenbergh zei daarover : “De leidinggevenden waren vrouwen : de regisseur was een vrouw, het gaat over een vrouw, de cameraman was een vrouw, de setdecorateur was een vrouw, alle keyfuncties waren ingevuld door vrouwen. Behalve de DOP was een man.  Maar een man met zeer veel yen. En je voelde dat ook op de set. De hele sfeer was heel erg oestrogeen.”

Bekijk ook

Dit was het Debat van de Ensors 2023!

Op zondag 29 januari, de derde dag van het Filmfestival te Oostende, vond het Debat …