Veel Belgisch werk op Anima Festival

In Brussel vindt van 9 tot 18 februari voor de 37ste keer het Anima Festival plaats,  met daarin opnieuw een selectie van de allerbeste recente animatiefilms van over de hele wereld. In totaal worden 325 films vertoond en er worden bijna 50.000. mensen verwacht. Van Belgische kant is er de langspeler ‘Zooks’ van Kristof en Dimitri Leue, een documentaire van Fabrice Du Welz over Patar en Aubier en daarnaast is er ook een hommage voorzien aan de beroemde Belgische cartoonist/animatiefilmer Picha. Natuurlijk is het Belgisch talent zo verspreid en hebben de Belgische animatiefirma’s zoveel coproductiedeals dat je ook in tal van buitenlandse film Belgische inbreng vindt.  Maar als je echt wil kennismaken met de ‘Belgian touch’, dan kan je het best terecht bij de selectie met Belgische kortfilms. Onder de noemer ‘Dit is Belgisch’ zijn er drie blokken geprogrammeerd met telkens tien Belgische animatiekortfilms.

‘ZOOks’

De langspeelfilm van Dimitri en Kristoff Leue met, o.a., Matteo Simoni en Frank Focketyn mocht vorige week het JEF-festival openen.  Deze film wordt in de Krokusvakantie in meer dan 50 ontmoetingscentra over heel Vlaanderen vertoond. Op Anima kan je naar ‘ZOOks’ gaan kijken op zaterdag 10 februari om 17u45 in Studio 4. Leden van de crew zullen er aanwezig zijn.

In de wereld waarin Robin leeft, wordt de natuur beschouwd als de grote vijand van de mens. Op een dag verdwijnt Robins moeder. Zij gaat naar haar op zoek en betreedt daarvoor het verboden woud, waar zij het gezelschap krijgt van een geheimzinnige « wilde jongen ». Kunnen zij haar redden en slagen zij erin de fatale breuk in het evenwicht tussen mens en natuur af te wenden?

‘Des cowboys et des indiens, le cinema de Patar et Aubier’ 

Samen met zijn vriend, scenarist Luc Jabon, wil Fabrice du Welz, zelf een eigenzinnige filmmaker, een licht werpen op twee filmmakers die voor hem “door en door dada, punk, oprechte, meedogenloze en tegelijk tedere helden” zijn: Patar en Aubier. Het werk van Patar en Aubier vertoont van ‘Cowboy’ tot ‘Célestine’ hoge narratieve kwaliteit en een constant vernieuwen van animatietechnieken. Maar waar komen zij vandaan ? Dat is de vraag waarop du Welz en Jabon in deze documentaire een antwoord proberen te geven. Zij volgen het parcours van de twee kompanen en de constellaties van persoonlijkheden die hen omringden in een hecht collectief rond een gemeenschappelijk idee van creatie, ver van egotripperij en politieke correctheid. De film is daarmee het portret van een ongelooflijke vriendschap die al 30 jaar duurt en een getuigenis van een onwaarschijnlijk rijke periode in de Belgische cinema. Deze voorstelling wordt gevolgd door een after party (toegankelijk voor iedereen) met Dj sets van Vincent Tavier en Jacky Lambert.

PICHA

Vanaf 1960 werkt Picha (Jean-Paul Walravens, °1942) als karikaturist en cartoonist mee aan publicaties zoals La Libre Belgique, Hara-Kiri, Harpes en The New York Times. Hij publiceert bloemlezingen uit zijn tekeningen en maakt reclamefilms en animatieseries voor televisie: ZooOlympics, Les Jules… Chienne de vie… Hij maakte ook satirische langspeelfilms, waarvan enkele cultstatus verwierven, zoals ‘Tarzoon, Shame of the Jungle’.

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de steun aan audiovisuele creatie in het Franstalig landsgedeelte zette het ‘Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel’ de operatie ’50/50 : Cinquante ans de cinéma belge, Cinquante ans de découvertes’ op het getouw. Daarbij worden 50 films “in the picture” gezet, waarvan een aantal de geschiedenis van de francofone Belgische film getekend hebben. Ditmaal is het de beurt aan Picha’s ‘Missing Link‘. Voor Anima een uitgelezen gelegenheid voor een retrospectieve van zijn werk in samenwerking met Cinematek.

‘Le Chaînon manquant’ of ‘The Missing Link’ wordt vertoond in Flagey, ‘Cartoon Circus’, ‘Tarzoon, la honte de la jungle’, ‘Le Big Bang’ en ‘Blanche-neige, la suite’ in Cinematek.

 

Dit is Belgisch!

 

Dat het goed gaat met de Belgische animatiefilm bewijzen de vele coproducties van langspeelfilms, het feit dat de Belgische studio’s op volle toeren draaien en dat Belgisch talent alsmaar vaker internationaal gaat. Maar om echt de Belgian touch te zien, kan je nog het best terecht bij de kortfilms. Daar wordt vrijuit gesproken, op het vrijpostige af, daar heerst generositeit, bescheidenheid, humor, kortom : al het Belgische waar we van houden.

Dit is Belgisch 1: maandag 12/2 om19u30 – Flagey Studio 4 en vrijdag 16/02 – Flagey Studio 5

 • Simbiosis Carnal, Rocio Alvarez
 • Serenitas, Jef Dehouse
 • The Ape Man, Pieter Vandenabeele
 • Trop petit loup, Arnaud Demuynck
 • Ephemeral, Pierre Watteyne
 • Fighting Pablo, Robbe Vervaeke
 • Le Lion et le Singe, Benoit Feroumont
 • Les Monstres marins, Perrine Pype
 • Wildebeest, Nicolas Keppens, Matthias Phlips
Wildebeest © Animal Tank

Dit is Belgisch 2 : dinsdag 13/2 om 19u30 – Flagey Studio 4 en vrijdag 16/02 om 22u – Flagey Studio 5

 • Roues libres, Jacinthe Folon
 • De droom van de steenhouwer, Frits Standaert
 • Schnurksel, Leo Becker
 • Mixed Materials, Anna Van Riel
 • À chacun sa Malédiction, Lorène Yavo
 • Tapettes, Alexis Vandersmissen
 • Zondvloed, Jan Bultheel
 • Urge, Pieter Coudyzer
 • Le Marcheur, Frédéric Hainaut
 • KL, William Henne, Yann Bonnin
Zondvloed © Tondo

Dit is Belgisch 3 : woensdag 14/02 om 19u30  – Flagey Studio 4 en vrijdag 16/02 om 18 u – Flagey Studio 5

Dit blok toont Belgische parels die niet in een kortfilmcompetitie thuishoren : afleveringen van tv-series, muziekvideo’s, een film van een kindercollectief,… Een voorstelling voor wie de Belgische productie van heel nabij wil volgen.

 • Dan San – The Call, Simon Medard
 • Plastic, Sébastien Baillou
 • Panique à bord, 19 enfants
 • Ceci n’est pas un trou, Lucie Thocaven
 • Holy, Kevin Phan Lac
 • Autobianchin – Les Bras d’Amélie, GIP GAS, Jeanne Boukraa
 • Everest in Peace, Valere Lommel, Joke Van der Steen
 • You Grew Up – Oddisee, Glenn D’Hondt, Sylvia Meert
 • George & Paul: Slaapwandelen, Joost van den Bosch, Erik Verkerk
 • Lagune, Mathieu Labaye, Hannah Letaïf

Activiteiten voor professionelen

ROTOSCOPY ROUND TABLE

Rotoscopie wordt in animatie alsmaar meer gebruikt. Maar er bestaat nog veel onenigheid over: sommigen vinden het geen echte animatie, anderen vinden het een formidabel middel om het scenario en het spel van de acteurs te verrijken, om de personages consistenter te maken, spontaneïteit vrij spel te geven en de fabricatiemogelijkheden soepeler te maken. Discussie over deze mogelijkheden met artiesten en technici van ‘Loving Vincent‘, ‘ZOOks’, en andere films…
Sprekers: Piotr Dominiak, Kristoff Leue, Erik van Drunen (moderator)
In samenwerking met de Unie van Regisseurs en de Scenaristengilde
Gesprek in het Engels, zonder vertaling – Duur : ong. 2u – 15/02 – 11u00

MEETING COMIC BOOK PUBLISHERS

Anima wil de twee parels aan de Belgische kroon – animatiefilm en stripverhaal – promoten over de landsgrenzen heen. Dat doet het o.m. met een pitching sessie waarin uitgevers van Belgische strips en graphic novels hun titels aan Europese producenten voorstellen om ze aan te bevelen voor verfilming.
Sprekers : Media Participations (Dupuis – Dargaud – Lombard), Casterman, Ecole des Loisirs, Glenat – Vent d’Ouest, Gallimard Flammarion en Delcourt – Editions soleil (TBC).
In samenwerking met screen.brussels
Gesprek in het Engels, zonder vertaling
Duur : ong. 2u – 12/02 – 17u – Vanaf 12 jaar

 

SPEED DATING VOOR AUTEURS VAN ANIMATIEFILM

Korte persoonlijke ontmoetingen tussen literaire en grafische auteurs animatie om samenwerking tot stand te brengen en animatiefilms in de startblokken te zetten. Deelname aan deze datings kan enkel via schriftelijke kandidatuur en is niet open voor het publiek.
In samenwerking met het Atelier de l’Enclume, de AVA (Associatie van Audiovisuele Auteurs), de Scenaristengilde en SACD-SCAM
Individuele gesprekken in het Frans, Nederlands of Engels. Geen vertaling
Duur : ong. 3u – 15/02 – 9:30 – Foyer 1 (2e verdieping)

 

Specifiek voor studenten
JOBBEURS : LOOKING FOR A JOB?
Nieuwsgierig naar het DNA van onze animatiesector? Op deze jobbeurs pitchen onze Belgische animatiestudio’s zichzelf! Kom als professional of student animatie kennis maken en laat je inspireren door de diverse projecten die in onze groeiende animatiesector talrijk zijn. Aansluitend netwerklunch met one-to-one meetings om persoonlijk kennis te maken en te solliciteren!  Voor info en inschrijving : lola@folioscope.be
Hebben reeds bevestigd : Beast Animation, Creative Conspiracy, Cyborn, Grid, Fabrique  Fantastique, Lumière, Mac Guff Belgium, Tondo Films, Walking the Dog…
In samenwerking met Mediarte en de Unie van Regisseurs
Pitches in het Engels, zonder vertaling
Duur : ong. 2u – 12/02 – 11:00 – Vanaf 16 jaar.

 

INFOSESSIE MEDIARTE

Mediarte moedigt creatie, vorming en tewerkstelling in de audiovisuele sectoren en de filmproductie in België aan. Bedoeling van deze infosessie is studenten en jonge professionelen te helpen zich vlot op de arbeidsmarkt te lanceren. Tips en wenken op basis van stimulerende ervaring van Pauline Marlière, een game artist die werkt aan Panoptic, een VR game dat in 2016 tot driemaal toe bekroond werd op het Keulense Gamescom.
Sprekers : Pauline Marlière en François-Xavier Kernkamp (Mediarte)
In samenwerking met Mediarte.
Voertaal : Frans, zonder vertaling
Duur: ong. 1u30 – 14/02 – 11u – Vanaf 16 jaar.

Bekijk ook

Op de première van 1985!

Vanaf zondag 22 januari om 21.00 uur kan je op Eén en op VRT MAX …