Belgische actrices Veerle Baetens en Cécile de France mogen prijzen uitreiken in Wroclaw!

Over vier dagen is het zover en zullen Europese filmmakers, EFA–leden, gasten, genomineerden, en winnaars opnieuw samenkomen om het beste van de Europese cinema te vieren tijdens de 29ste editie van de European Film Awards in Wroclaw, Europese Culturele Hoofdstad van 2016.

Dit jaar zal de ceremonie gehouden worden in de National Forum of Music (NFM) van Wroclaw, ontworpen door Kuryłowicz & Associate. De NFM is een multifunctionele evenementenhal met o.a. een concertzaal met 1800 zetels in parterre, amphitheater, koor en drie balkons.

De European Film Awards zullen onder meer uitgereikt worden door  Veerle Baetens en Cécile de France. Vorig jaar was Johan Heldenbergh nog één van de mensen die een prijs mochten uitreiken. Terwijl hij nooit een Europese filmprijs won. Baetens wel.  Het is inmiddels drie jaar geleden dat ze de prijs voor beste Europese actrice in ontvangst mocht nemen uit handen van Christophe Lambert.  En intussen heeft ze een internationale carrière.  En regieplannen. Cécile de France, de dame die ooit met ‘Soeur Sourire’ met Stijn Coninx deed is er ook bij.  Was mooi geweest had ze een prijs overhandigen aan de gebroeders Dardenne, met wie ze natuurlijk ‘Le gamin au vélo’ deed.  Maar helaas is hun ‘La fille inconnue’ niet genomineerd. ‘Le tout nouveau testament’ van Jaco Van Dormael komt wel in aanmerking voor de publieksprijs. Misschien mag één van de Belgische dames hem in de bloemetjes zetten.  Vorig jaar pakte hij met dezelfde film nog naast de prijzen voor beste regie en beste film. Maar wij gaan in de eerste plaats duimen voor Pieter-Jan De  Pue. Zijn ‘Land of the Enlightened’ is één van de topfavorieten om de prijs voor de beste documentaire te winnen. Al heeft hij met ‘Fuocoammare’ van Gianfranco Rosi een kwaaie tegenstander.

Veerle Baetens en Cécile De France worden op het podium vergezeld door Wim Wenders, de Voorzitter van de European Film Academy, regisseurs Susanne Bier (Denmarken), Volker Schlöndorff (Duitsland) en Małgorzata Szumowska (Polen) en de legendarische Poolse componist Zbigniew Preisner.

De 1,200 gasten op de NFM, de 500 extra gasten in de New Horizons Cinema, waar de show gelijktijdig zal vertoond worden, en iedereen die thuis de ceremonie om 20.15 CET op TVN in Polen bekijkt, samen met alle mensen die online op www.europeanfilmawards.eu, of via andere zenders en online platforms de ceremonie zullen volgen, worden allemaal verwelkomd door de Poolse acteur Maciej Stuhr, gastheer van deze 29th European Film Awards.

Bekijk ook

Ruth Beeckmans over Aller/Retour!

Aller/Retour ging al in avant-première op Filmfestival Oostende op 02/02, vanaf vandaag is de film te …