Belgische documentaire ‘Mother’ start met Vlaamse filmtournee!

Na een succesvolle Belgische première op Film Fest Gent in aanwezigheid van Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke, start de Belgische spraakmakende documentaire Mother van Kristof Bilsen aan zijn Vlaamse toernee. Het actuele thema van de film (mantelzorg en dementie), vraagt een gespreide release met aandacht voor debat in aanwezigheid van de regisseur en enkele experts terzake. Deze culturele filmtournee start op maandag 28 oktober in het Filmhuis in Mechelen, bezoekt op 29 november het Festival van de Gelijkheid in Gent en wordt op 17 december in de Roma vertoond. Ook in 2020 zal Mother vertoond worden in verschillende bioscopen en culture centra, waaronder Aalst, Sphinx en vele anderen. De film brengt een innemend en sereen portret over een alternatieve manier van mantelzorg en zoekt naar antwoorden hoe het verder moet, als je zelf niet meer kan zorgen voor je dierbaren.  

Minister Wouter Beke was zeer opgetogen na de première in Gent: “Een goede film doet nadenken. Dat maakt van Mother een heel goede film. Hoe gaan we als samenleving om met heel kwetsbare mensen? Wat betekent zorg in een wereld die steeds globaler wordt? En welke opofferingen zijn we bereid om daarvoor te maken? Een absolute aanrader voor iedereen die even voorbij de waan van de dag wil kijken”.

Ook de maatschappelijke sector reageert zeer positief: 

Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen): “Mother is geen film over zorgverlening van mensen met dementie in Thailand. Deze film gaat over ieder van ons; het is een allegorie van een strijd voor een kwaliteitsvol bestaan. Mother is een film over liefde, onvoorwaardelijkheid en grenzeloze generositeit, een film die onze samenleving, waar nog nauwelijks plaats is voor kwetsbaarheid, een noodzakelijke spiegel voorhoudt.”

Willem Lemmens (Universiteit Antwerpen, filosoof): “Mother doet ons nadenken over wat Aristoteles philia noemt: vriendschap die banden smeedt, over de grenzen van landen en generaties heen, zelfs wanneer we radicaal afhankelijk en kwetsbaar zijn geworden. Mother toont waar menselijke waardigheid om gaat: de kwetsbaarheid van de ander dragen … en zich gedragen weten.”

Manu Keirse: “De film doet ons niet alleen anders kijken naar mensen met dementie en hun omgeving, maar brengt een fundamentele boodschap voor onze technische en globaliserende wereld. Ze leert je kijken in de diepte en laat je erachter komen wat werkelijk belangrijk is in het leven.”

Dirk De Wachter: “Deze film toont de uiterste kanten van de menselijke ziel : verlating en verbinding, afstand en nabijheid, onvermogen en engagement. Het samengaan van schoonheid en machteloosheid is erg confronterend, de beelden blijven lang nazinderen.

De film werd international bejubeld en is geselecteerd voor verscheidene internationale filmfestivals (waaronder deze week ook Chicago).

MOTHER ON FILMTOUR

28/10/19 – FILMHUIS MECHELEN 
http://www.filmhuismechelen.be/filmfiche/mother/

29/11/19 –  SPHINX GENT n.a.v. Festival van de Gelijkheid
met voorafgaandelijk debat met o.a. volgende sprekers :Kristof Bilsen, regisseur
Saloua Berdai (docent en gerontoloog aan de VUB, gespecialiseerd in dementie bij ouderen met een andere origine),
Arne De Jaegere (maakte de voorstelling Het Bataljong, samen met mensen met dementie)
https://www.festivalgelijkheid.be/programma/dementie-en-zorg

17/12/19 –  ROMA ANTWERPEN
met nabespreking van de film doorKristof Bilsen, regisseur
Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen),
Willem Lemmens (filosoof, UAntwerpen)
Saloua Berdai (onderzoekster Divers Elderly Care).
Moderatie : Emilie Plouvier (storyteller pur sang die haar eigen en andermans verhaal vertelt, zowel voor als achter de schermen).
https://www.deroma.be/nl/agenda/?p=2

1 JANUARI 2020 – 30 JANUARI  SPHINX GENT

13/01/2020  – CC ZWANEBERG HEIST-OP-DEN-BERG

24/01/2020 – NETWERK AALST

ROXY KOERSEL : date tbc
BUDA KORTRIJK : date tbc
andere zalen worden later aangekondigd.

Mother schetst een gevoelig portret van Europese Alzheimerpatiënten die door hun familie in de handen van Thaise zorgverleners worden achtergelaten, om er in alle rust en sereniteit hun laatste levensfase door te kunnen brengen.

De film daagt ons uit om na te denken over wat de rol van een moeder is, stelt in vraag wat we aan onze kinderen en onze moeders verschuldigd zijn, en werpt een diepgaande blik op hoe we de meest pijnlijke dilemma’s van het leven met waardigheid het hoofd kunnen bieden. Het brengt ook een verrassend beeld van een verzorgingstehuis dat onze kennis over mantelzorg en zorg voor zieken in een ander daglicht stelt.

Mother werd gefilmd met een uiterst attente observationele aanpak en het uitzonderlijke camerawerk onthult hoe dementie op een verwoestende en bedrieglijke manier een persoon transformeert en degenen die voor deze mensen zorgen emotioneel beïnvloedt.

Mother werd in de internationale pers al onder de superlatieven bedolven. The Guardian noemde het een “uitzonderlijke prestatie”, Mekong Review had het over “een gevoelige en bedachtzame documentaire”, en Cineuropa sprak van “een begenadigd filmmaker”.

Synopsis
In de Thaise stad Chiang Mai bestaat een uniek verzorgingstehuis voor Europeanen met Alzheimer. De bewoners worden er door Thaise verzorgers intensief en liefdevol begeleid in de laatste fase van hun leven. 

De Belgische regisseur Kristof Bilsen volgt de Thaise Pomm, die zich ontfermt over de Zwitserse Elisabeth. Elisabeth en Pomm hebben een nauwe band; Pomm vertrouwt haar ’s nachts zelfs al haar angsten toe. Want Pomm leeft noodgedwongen ver weg van haar drie kinderen om financieel voor hen te kunnen zorgen, en dat weegt zwaar op haar gemoed. Ondertussen besluit ook een familie in Zwitserland om de zorg voor hun moeder Maya, een jonge vrouw met Alzheimer, over te laten aan Pomm.  De krachtige band tussen de bewoners en hun verzorgster stelt onze vooroordelen over zorg en liefde in vraag.

Kristof Bilsen
Regisseur, producent en scenarist Kristof Bilsen is een veelbelovende documentairemaker met een Master Documentaireregie van de National Film and Television School (VK) op zak. In 2014 bracht hij ELEPHANT’S DREAM uit, een portret van drie staatsinstellingen en hun werknemers in de Democratische Republiek Congo.

Hij voltooide de IDFAcademy en EURODOC en werd geselecteerd als een van de opkomende producenten op Ji.hlava 2019. Hij won verschillende prijzen, zoals de Grand Prize Nanook-Jean Rouch in Parijs, de Magic Hour Award op Docs Against Gravity in Warschau, de Second Prize op de International TRT Documentary Awards in Istanboel, de Special Mention Bertha Best International Documentary op de One World Media Awards (VK) en de Buzz Wilson Award op het Traverse City Film Festival van Michael Moore.

Zijn werk werd vertoond op verschillende internationale festivals.

Bekijk ook

Bekijk de eerste langspeelfilm van Stef Lernous!

Hotel Poseidon, het langspeelfilmdebuut van theatermaker Stef Lernous, is momenteel in première te zien op …