Belgische films op het BIFFF!

Het Brussels International Fantastic Film Festival viert dit jaar z’n 40ste verjaardag, gisteren maakten ze het programma bekend.

De kers op de verjaardagstaart van het BIFFF is de Belgische focus, die ze heel toepasselijk “The Belgian Wave” hebben genoemd. Want ja, onze cinema is er eentje die resoluut in het meervoud wordt gespeld, waarin je Frans, Nederlands, Engels en Italiaans hoort spreken en die bestaat uit grote Belgische producties, ambitieuze internationale coproducties, of zelfs guerrilla-films met een minimum aan budget maar een maximum aan passie.

Niet minder dan 15 films dit jaar, waaronder Megalomaniac met o.a. Wim Willaert die net de Grote Prijs op Fantasia wegkaapte. Ook Ritueel van Hans Herbots, met o.a. Geert van Rampelberg en Marie Vinck, zal vertoond worden in avant-première en in aanwezigheid van cast en crew.

Daarnaast zijn er de wereldpremières van Logger, met o.a. Jurgen Delnaet (Aanrijding in Moscou) en van River, met o.a. Karlijn Sileghem (Home). Voor de allerkleinsten is er op zondag 4 september de Familiedag, met o.a. De Gebroeders Schimm, naast nog een heleboel superleuke activiteiten in samenwerking met JEF.

Op het vlak van kortfilms werden 82 pareltjes geselecteerd, verdeeld over 5 secties: de Belgische competitie, de Europese competitie, Eat My Shorts, They’re the Future (dat kortfilms van studenten bundelt met een mooie toekomst in de genrecinema), en Re-animated. 6 wereldpremières, films op de shortlist voor de Oscars en een algemene selectie die getuigt van een grote diversiteit aan genres en gevoeligheden.

“River” van Laurenzo Vergeynst

Het BIFFF lanceert ook een speciale promotieactie voor jongeren van 16 tot 25 jaar, de befaamde generatie Z (oftewel iedereen die geboren werd na de release van de originele Scream). Uit talrijke studies blijkt namelijk dat jongeren tussen 18 en 25 jaar één van de groepen waren die het meest onder de lockdowns geleden hebben. Vooral zij nemen deel aan culturele activiteiten. En deze botte breuk lijkt heel wat psychologische letsels bij hen te hebben achtergelaten. Het aantal depressies nam toe, om nog maar te zwijgen van de plotselinge kwetsbare situatie waar veel jongeren in belandden toen ze hun studies niet meer konden financieren als gevolg van de pandemie en de sluiting van de horeca.  Op maandag 5 september zullen alle vertoningen voor hen gratis zijn, uiteraard onder voorbehoud van het aantal beschikbare plaatsen.

page1image1636372432Daarnaast zijn er Masterclasses, gasten uit Hollywood, het Vampierenbal, entoonstellingen die retro met geniale megalomanie weten te rijmen, animaties en andere gratis evenementen.

Het BIFFF vindt plaats van 29 augustus t.e.m. 10 september. Alle info vind je hier.

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …