Home / Nieuws / In de zalen / Ben Stassen is de 3D-pionier achter ‘Corgi’

Ben Stassen is de 3D-pionier achter ‘Corgi’

Benoit (Ben) Stassen (1959) is producent en regisseur van 3D-animatifilms. In 1994 richtte hij zijn productiehuis nWave op, dat gevestigd is in Brussel en Los Angeles. Met Corgi, zijn negende 3D-animatiefilm.

Afkomstig uit Luik, studeerde Ben Stassen communicatiewetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Vanwege zijn matige kennis van het Nederlands toen, vroeg hij of hij zijn essays bij de audiovisuele dienst van de universiteit op film mocht maken. Dat leidde uiteindelijk tot zijn debuut als filmmaker. Daarna trok hij naar Amerika en studeerde er aan de School of Cinema and Television van de University of Southern California. Ben is er tien jaar blijven wonen en werken.

Toen hij begin jaren negentig werd gevraagd om een productie te maken voor de Brusselse pionier in computeranimaties, Little Big One, stond hij perplex van de mogelijkheden die computers boden en maakte er met succes enkele IMAX 3D-films en verschillende langspeelfilms.

Ben Stassen kan met rede een 3D-pionier worden genoemd. Hij ziet 3D-film niet als een evolutie maar als een revolutie, vergelijkbaar met de stap van stomme films naar gesproken films.

Zijn langspeel-animatiefilm Sammy’s avonturen: De geheime doorgang werd in 2010 uitgeroepen tot beste animatiefilm tijdens de 23ste Europese Filmprijzen. Ieder anderhalf jaar komt hij met een nieuwe 3D-animatiefilm. Corgi is de achtste 3D-animatie langspeelfilm die hij met zijn productiehuis nWave aflevert. Geen enkel productiehuis in de wereld doet hem dat na.

Naar aanleiding van Corgi, die sinds woensdag ook bij ons in de zalen loopt, hadden we een gesprek met hem. Ben Stassen is een gepassioneerd spreker, die de wereld van de 3D-animatie als geen ander kent.

 

Bekijk ook

Kato De Boeck wint de BILL Award 2019!

Filmmaker Kato De Boeck wint de BILL Award 2019, de ULTIMA voor jong talent. Met …