‘Ben X’ krijgt Zweedse remake : ‘Beun Eux’?

Het is verrassend nieuws, ook en vooral omdat het uit een hoek komt waar we niet geneigd zijn om naar te kijken. Maar het is niet minder interessant.  De Zweden gaan hun versie maken van ‘Ben X’.  Na ‘Loft’ nog maar de tweede Vlaamse film die in het buitenland wordt overgedaan.  Dat is bijzonder goed nieuws voor Nic Balthazar die tegenwoordig mooie dagen beleeft, want ook zijn tweede langspeler ‘Tot Altijd’ is in eigen land bezig aan een mooie carrière.

Er waren eerder al geruchten over internationale remakes van de eerste langspeelfilm van Nic Balthazar, maar het is de Zweedse regisseur Erik Leijonborg die op 26 maart de spits afbijt.  Dan starten de opnamen in en rond Stockholm.  Het oorspronkelijke scenario van Nic Balthazar, die zelf Zweeds spreekt, werd aangepast door Alex Haridi.  De producenten zijn Martin Söder en Tomas Backström, die ook al de producer was van de beroemde Zweedse film ‘Insomnia’. Regisseur Erik Leijonborg heeft reeds 17 televisieseries en films op zijn palmares staan en is dus geen onbekende in Zweden.   ‘Ben X’ werd aan meer dan 50 landen verkocht en is daarmee tot nu toe internationaal de meest succesvolle Vlaamse film ooit.

De film viel internationaal 14 maal in de prijzen.  ‘Ben X’ won de hoofdprijs en de publieksprijs op het Filmfestival van Montréal in 2007 en de Grand Prix op het Festival van Abu Dhabi.  In 2007 was ‘Ben X’ de Belgische inzending voor de Oscar van Beste Niet-Engelstalige Film en werd hij ook genomineerd voor de Europese Filmprijzen.

Het succesverhaal van ‘Ben X’ blijft dus aanhouden. Want naast de theaterversies die in het Frans, Duits en Engels worden opgezet, gaat ook de musical ‘Ben X’, in een regie van Frank Van Laecke en met muziek van Dirk Brossé, in september 2012 in première.

Ondertussen doet de opvolger van ‘Ben X’, ‘Tot Altijd’ het uitstekend in de bioscopen waar hij nagenoeg overal zijn nummer 1-positie blijft behouden. Er gingen inmiddels 65000 mensen naar de film kijken in Vlaanderen.

Bekijk ook

Streamz Academy zoekt aanstormend schrijftalent!

Streamz daagt iedereen met een kriebelende pen uit om zich in te schrijven voor de …