BIFFF : Belgian Short Films

Het Brussels Festival van de Fantastische Film is al jaren een evenement.  Velen gaan er films bekijken omwille van de sfeer op het festival en niet zozeer om de films zelf.  Pas op, ieder jaar zijn er zeker verschillende pareltjes uit het fantastische genre te bekijken, maar evenzeer is het programma gevuld met amateuristisch geklooi van mensen die hun persoonlijke stoornissen op een gestoorde en onkundige manier, vaak samen met liters nepbloed op het scherm gooien.

Maar echte liefhebbers van de fantastische film zijn mensen die geloven in fantasie, die net  datgene willen zien wat het echte leven niet kan bieden.  Dat ietsje meer, dat ietsje extremer, gekker, angstaanjagender.

De Vlaamse film staat er net als de Waalse om bekend de beide voeten op de grond te hebben, rauw in zijn realisme te zijn.  Onze film is menselijk, echt, grijpt je bij het nekvel doordat hij zo herkenbaar is. Gelukkig kan je niet de hele branche over dezelfde kam scheren.  Het is trouwens opvallend dat op de Belgische dag, die vrijdag 7 april plaatsvindt op het BIFFF, in het kortfilmprogramma vooral Vlaamse films te zien zijn.  Daaronder enkele echte kleppers, die je moet gezien hebben.

‘Downside Up’ op zijn kop gezet?

Zo is er eerst en vooral ‘Downside Up’ van Peter Ghesquière.  Goed voor de publieksprijs en de Humo Award tijdens het Kortfilmfestival van Leuven. Het verhaal speelt zich af in  een wereld waar iedereen het syndroom van Down heeft. Daardoor valt een “normale” jongen als Eric erg op.  Dat gewone jongetje wordt gespeeld door Nico Sturm en verder zien we ook Tineke Van Haute, Peter Janssens, Helene De Vos en Milo Huyghebaert aan het werk.  D.O.P. van de film is Robrecht Heyvaert (‘Black’, ‘D’Ardennen’). Er was nogal wat te doen over het einde van de film tijdens het IKL.  Blijkbaar zaten regisseur en producenten op een andere golflengte.  Het betwiste einde van de film zou sindsdien veranderd zijn. Benieuwd.

 

Van hetzelfde productiehuis, A Team Productions van Kobe Van Steenberghe en Hendrik Verthé,  komt ook ‘Patient Zero’ van Lars Damoiseaux.  Een echte horrorfilm over een zombie die werkelijk iedereen levend opvreet die zijn pad kruist. En dat zijn nogal wat mensen, waaronder heel wat bekende gezichten. Een film die op geweldig veel enthousiasme kon rekenen in Leuven, op gejuich, gebrul en gegier werd onthaald, en die eigenlijk een oefening was voor ‘Yummy’, de langspeler die Damoiseaux later dit jaar opnieuw met een piepklein budget zal draaien. Wij zijn alvast fan.

Tijdens die Belgische dag kan je in het kortfilmprogramma onder meer ook nog genieten van ‘Ampersand’ van Charlotte Dewulf, ‘Nimmer’ van Lieven Vanhove en ‘Gerontophobia’ van Boris Sverlov.

Voor het volledige Belgische kortfilmprogramma van het BIFFF kan je op de site van het festival terecht.

Op diezelfde Belgische dag kan je om 20u30 ook gaan kijken naar ‘Message from the King’ een Amerikaanse film van de maker van ‘Calvaire’ en ‘Alleluia’,  Fabrice du Welz.  Als uw Frans goed genoeg is kan je om 18 uur trouwens een lezing bijwonen van de man, die met bijzonder veel passie en kennis van zaken een uiteenzetting geeft over scenarioschrijven en regisseren.

Zondag kan je in Brussel naar ‘Forgotten Scares’ gaan kijken, van Steve De Roover, een docu over horror in Vlaanderen, en daar zal ongetwijfeld ook Johan Vandewoestijne in aan bod komen, bij vele liefhebbers uit het genre bekender als James Desert.  Hij is ook weer van de partij op het BIFFF, en presenteert er donderdag zijn nieuwste, ‘Soul Copyright’, die hij dit keer samen met Frank Messely gedraaid heeft.

Bekijk ook

Close, Zillion en Roomies zijn de grote winnaars van De Ensors 2023!

Vanavond werden voor de dertiende keer De Ensors – de Vlaamse film- en televisieprijzen – …