Home / Nieuws / Festivals / ‘Binti’ en ‘Bloeistraat 11’ bekroond tot Beste Europese Jeugdfilms van het Jaar in Berlijn!

‘Binti’ en ‘Bloeistraat 11’ bekroond tot Beste Europese Jeugdfilms van het Jaar in Berlijn!

Op de award avond van de European Children’s Film Association (ECFA) in Berlijn gingen gisteren twee van de drie awards voor Beste Jeugdfilms naar Vlaamse producties. De prijs voor Beste Kinderfilm van het Jaar ging naar Binti van Frederike Migom. Bloeistraat 11 van Nienke Deutz mocht de prijs voor Beste Kortfilm in ontvangst nemen.

ECFA, de Europese koepelorganisatie voor kinderfilmprofessionals, reikt elk jaar tijdens de Berlinale de awards uit voor de Beste Jeugdfilm, Beste Kortfilm en Beste Documentaire voor een Jong Publiek. De 150 leden van ECFA uit 41 verschillende landen werden uitgenodigd om voor deze awards hun stem uit te brengen. Voor Binti en Bloeistraat 11 is deze prijs de afronding van een jaar vol bekroningen op internationale (jeugd)filmfestivals.

Frederike Migom, de regisseur van Binti, kwam de prijs in Berlijn in ontvangst nemen tijdens de European Children’s Film Community Award Ceremony. Frederike Migom bedankte het publiek: “Wanneer ouders je komen vertellen dat hun kind tijdens het eten plots vroeg ‘waarom mensen papieren nodig hebben om te mogen leven’, dan weet je dat je een belangrijk doel hebt bereikt met je film.”

‘Binti’

ECFA President Margret Albers: “De genomineerde films gaan over onderwerpen die dicht bij het jonge publiek van vandaag staan. De winnende films hebben het over ecologie, over sans papiers, over een gemediatiseerde wereld waarin moedige kinderen hun prioriteiten stellen. Verhalen over persoonlijke groei en ontwikkeling, gesitueerd in een complexe hedendaagse samenleving, bewijzen dat kinderfilms een universele relevantie hebben.”

ECFA is een organisatie voor professionals en bouwt aan een kwalitatief filmaanbod voor de jeugd. Al meer dan 30 jaar ijveren zij ervoor om de best mogelijke film- en mediacultuur aan te bieden aan het jonge publiek en pleiten ze voor een degelijk en verantwoord mediabeleid. Hun oproep heeft in België alvast vrucht afgeworpen. Het recente succes van de Vlaamse jeugdfilm is ongetwijfeld mee het gevolg van een positief ondersteuningsbeleid van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en van de gedrevenheid van jeugdfilmorganisaties zoals JEF.

‘Bloeistraat 11’

Binti is een productie van Bulletproof Cupid in samenwerking met Kwassa Films, Ketnet en Family Affair Films. Bloeistraat 11 is een productie van Annemie Degryse voor het Gentse Lunanime en Lunanime BV, in coproductie met Need Productions, Windmill Film en Beast Animation. Beide films kwamen beide tot stand met steun van het VAF/Filmfonds. 

Bekijk ook

Peter-Van-Den-Begin-Cinevox

The Barefoot Emperor haalde 25e festivalselectie!

Op vrijdag 25 september opent The Barefoot Emperor het Odessa Film Festival in Oekraïne. Voor het …