Bioscoopjournaal: Het Gala van De Ensors!

Cinevox neemt u mee naar de Ensors, waar op 8 maart de Vlaamse film- en televisieprijzen werden uitgereikt. De prijzen voor de beste acteerprestaties waren voor het eerst genderneutraal, zonder aparte categorieën voor mannen en vrouwen. 

Dealer van Jeroen Perceval kroonde zich tot grote winnaar en kon maar liefst 9 van de 14 nominaties verzilveren. De film sleepte onder meer de Ensors voor Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario en Beste Ondersteunende Rol in de wacht.

Ook het Gentse boksdrama Cool Abdoul heeft gescoord. Nabil Mallat won de Ensor voor Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol. De Ensor voor beste Jeugdfictie ging naar Mijn vader is een saucisse van Anouk Fortunier. De prijs voor Beste Documentaire Film ging naar Hi my name is Jonny Polonsky. De Ensor voor Beste Internationale Prestatie, gekend als de Albert Bert Prijs, ging naar Bert Hamelinck. Hij won met zijn productiehuis Caviar twee Oscars voor Sound Of Metal. Bij de series mocht Beau Séjour o.a. de pijs voor Beste Regie in ontvangst nemen en Grond werd ondermeer bekroond tot Beste Serie.

Tijdens Filmfestival Oostende werden ook al enkele Ensors uitgereikt. Zo wareen er maar liefst twee beeldjes voor Un monde: Beste coproductie en Beste Franstalige Belgische productie. De Box Office Award ging naar Nachtwacht: De Dag van de Bloedmaan. Er werden ook enkele Lifetime Achievement Awards gegeven,  Arno kreeg er daar eentje van.

Meer info over de winnaars vind je hier.

Bekijk ook

Bioscoopjournaal: Tijmen Govaerts!

Op een paar jaar tijd groeide zijn lijst van mooie rollen in sneltempo: Wij, Girl, …