Home / Nieuws / Varia / ‘Black’ genomineerd voor Discovery Award in Toronto

‘Black’ genomineerd voor Discovery Award in Toronto

TORONTO/BRUSSEL, 14 september 2015. ‘Black’, de nieuwe speelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, is één van de vijf genomineerden voor de Dropbox Discovery Award. Dit bevestigden de organisatoren van het Toronto International Film Festival vannacht aan de makers. Aan de award is een geldprijs van 5.000 dollar verbonden. Ondertussen registreerde de trailer van ‘Black’, die pas sinds vorige week op Facebook staat, al meer dan 240.000 weergaven.

‘Black’ ging vrijdagavond in wereldpremière op het Toronto International Film Festival. Dat gebeurde in een goedgevulde Bloor Hot Docs Cinema, meteen ook de grootste bioscoopzaal van het festival. “Het was echt een fantastische screening,” zeggen beide regisseurs. “De reacties waren zeer passioneel én enthousiast. Bewijs dat het een universeel verhaal is dat mensen écht raakt.” “Black betekent voor België wat ‘Gomorrah’ deed voor Italië en ‘Cidade de Deus’ voor Brazilië, en wat zowat elke gangsterfilm van Scorsese doet voor Amerika,” noteerde het toonaangevende twitchfilm.com. Door de belangstelling voor de film in Toronto telt de vorige week op Facebook geplaatste trailer van de film al ruim 240.000 weergaven.

Vannacht kregen de makers de bevestiging dat ‘Black’ bij de vijf genomineerden is voor de nieuwe Dropbox Discovery Award die door een driekoppige jury van filmprofessionals wordt gekozen uit de 30 films die in het Discovery programma van Toronto worden voorgesteld. ‘Black’ is daarbij ook de enige overblijvende Europese film in het gezelschap. Volgens Kerri Craddock, Director of Programming van het Toronto International Film Festival, wordt de film gekenmerkt door zijn ophitsende tempo, een opwindende energie en een ruw realisme die meteen doen denken aan ondertussen klassiek geworden films als ‘Cidade de Deus’ en ‘Goodfellas’.

Wie uiteindelijk met de geldprijs van 5.000 dollar naar huis gaat, weten we op 20 september.

‘Black’ is gebaseerd op de boeken ‘Black’ en ‘Back’ van Dirk Bracke. Ze werden voor de film geadapteerd door Nele Meirhaeghe, El Arbi, Fallah en Hans Herbots. In de hoofdrollen zien we Martha Canga Antonio en Aboubakr Bensaïhi. Robrecht Heyvaert (die ook op ‘D’Ardennen’ werkte) tekende voor de fotografie, met originele muziek van de hand van Hannes De Maeyer. Producenten zijn Frank Van Passel, Bert Hamelinck en Ivy Vanhaecke voor Caviar.

Na een passage op de filmfestivals van Gent en Namen, brengt distributeur KFD de film op 11 november bij ons uit in de bioscoop. ‘Black’ kon rekenen op steun van het VAF.

 

Zie ook :

Adil El Arbi en Bilall Fallah over ‘Black’

 

Bekijk ook

Bekijk hier de trailer van ‘TRIO’, de film van Matteo Simoni, Ruth Beeckmans en Bruno Vanden Broucke

Enkele weken kopten we al dat Ruth Beeckmans, Matteo Simoni en Bruno Vanden Broucke samen …