Home / Nieuws / Festivals / ‘Bloeistraat 11’ wint hoofdprijs in Annecy

‘Bloeistraat 11’ wint hoofdprijs in Annecy

ANNECY/BRUSSEL, De korte animatiefilm ‘Bloeistraat 11′ van Nienke Deutz heeft gisterenavond de Crystal du Court Métrage gewonnen op het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy (11-16 juni). Eergisteren mocht Deutz er ook al de Prix Festivals Connexion in ontvangst nemen. Lunanime, de producent van ‘Bloeistraat 11′, stond daarnaast ook nog op het erepodium met de prestigieuze internationale coproductie ‘Funan’, die de hoofdprijs in de speelfilmcategorie wegkaapte, en met ‘This Magnificent Cake’ van Beast Animation dat de Prix André-Martin mee naar huis brengt. 


‘Bloeistraat 11’ van Nienke Deutz gaat over twee meisjes aan het begin van hun puberteit. De twee beste vriendinnen zijn onafscheidelijk en doen het liefst alles met z’n tweeën. Maar de vanzelfsprekendheid van hun samenzijn wordt op de proef gesteld bij de overgang naar de puberteit. Terwijl de zomer voortduurt, zorgen haast ongemerkte lichamelijke veranderingen bij de meisjes voor een ongemakkelijk gevoel in hun vriendschap.


De intrigerende grafische benadering versterkt het verhaal rond vriendschap op een mooie, tedere en fragiele manier. De gebruikte techniek is een combinatie van 2D-animatie met stop-motion. Voor de stop-motion werd een beroep gedaan op de Mechelse studio van BEAST Animation. Bloeistraat 11 is het resultaat van een VAF Wildcard voor animatie. Voor Nienke Deutz is dit haar debuut in de internationale animatiewereld.

‘Bloeistraat 11’ is een productie van Annemie Degryse voor het Gentse Lunanime en Lunanime BV, in coproductie met Need Productions, Windmill Film en Beast Animation.

Voor zowel Lunanime als voor Beast Animation, de in Mechelen gevestigde animatiestudio van Ben Tesseur en Steven de Beule, waren er nog meer onderscheidingen in Annecy.

Zo won de lange animatiefilm ‘Funan’ van Denis Do de hoofdprijs in de categorie speelfilms, de Crystal du Long Métrage. Het is het verhaal van een jonge vrouw die, onder het Rode Khmerbewind, moet vechten om te overleven en om haar zoon terug te vinden die haar werd afgenomen. Lunanime is de Vlaamse coproducent.

En tenslotte viel ook This Magnificent Cake! van Marc James Roels en Emma de Swaef opnieuw in de prijzen. Ook al werd de film buiten competitie vertoond in Annecy, toch ging hij er aan de haal met de Prix André-Martin. ‘This Magnificent Cake’ is een productie van Beast Animation in associatie met Lunanime die in mei zijn wereldpremière kende tijdens het Filmfestival van Cannes. Vorige week won deze middellange animatiefilm ook nog de Grote Prijs op Animafest in Zagreb.

‘This Magnificent Cake!’ en ‘Bloeistraat 11′ kwamen tot stand met steun van het VAF. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders in ‘Funan’.

Zie ook :

‘Ce Magnifique Gâteau’ in Cannes

Bekijk ook

Minister Sven Gatz reikt Ultimas 2018 uit, ook Lukas Dhont valt in de prijzen.

Gisterenavond reikte minister van cultuur Sven Gatz in de AB in Brussel tijdens een feestelijke …