‘Blue Silence’ op festival in Iraaks Koerdistan

Het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische regisseur Bülent Öztürk wordt op 12 september vertoond op het Duhok International Film Festival in Iraaks Koerdistan. ‘Blue Silence’ is er geselecteerd voor de competitie voor filmmakers afkomstig uit Koerdistan of de Koerdische diaspora. Öztürk won eerder al prijzen in Duhok, met zijn kortfilms ‘Houses with Small Windows’ (2013) en ‘Shadow’ (2016).

 

Blue Silence - Bülent Öztürk (Foto: Filip Van Roe)

In ‘Blue Silence’ brengt Öztürk het verhaal van Hakan die dankzij de hulp van Ayla, een verpleegster in het militair ziekenhuis waar hij verblijft, herstelt van een posttraumatische stressstoornis. Met een eremedaille op zak wordt hij er ontslagen, maar eenmaal terug in zijn oude flat dreigt de ex-militair te verzwelgen in zijn herinneringen. Na een ontmoeting met zijn dochter en een onverwacht bezoek van Ayla zoekt Hakan zijn vroegere dienstmakker op. Kan de confrontatie Hakan helpen om vat te krijgen op de gebeurtenissen van die dramatische winternacht?

De hoofdrollen in ‘Blue Silence’ worden gespeeld door Teoman Kumbaracıbaşı, Roda Canioglu en Korkmaz Arslan. De DOP is Emre Tanyildiz, David Verdurme stond in voor de montage, terwijl de muziek gecomponeerd werd door Michel Bisceglia.

Blue Silence ging in april 2017 in wereldpremière in Istanbul, waar hij drie prijzen won: Beste Debuut, Beste Scenario en de Speciale Juryprijs. In juli mocht Özturk ook de Fedeora-persprijs in ontvangst nemen op het filmfestival van Karlovy Vary in Tsjechië.

Blue Silence is een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet (‘Lucifer’, ‘Violet’, ‘I’m the same I’m an other’), in coproductie met het Belgische Daylight Films (‘Noces’) en het Turkse Bantof Film. De film kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

Zie ook : 

 

Bekijk ook

Gratis tickets voor Filmfestival Oostende!

Deze wedstrijd is afgelopen! Als partner van Filmfestival Oostende mag Cinevox een hoop tickets weggeven …