Bouli Lanners wint twee prijzen op de Berlinale

Geweldig nieuws uit Berlijn.  Daar sleept Bouli Lanners alweer twee prijzen in de wacht met zijn nieuwste film die volgende week bij ons in de zalen komt.  ‘Les premiers, les derniers’ werd vorige zondag voor het eerst getoond in Berlijn en viel daar ten zeerste in de smaak.  En niet alleen bij pers en publiek, zo blijkt nu, want ook verschillende jury’s zijn ervoor bezweken.  ‘Les premiers, les derniers’ gaat aan de haal met de Europa Cinemas Labels Prijs en met de Prijs van de Oecumenische Jury.

‘Les premiers, les derniers’ is de vierde langsspeelfilm die acteur Bouli Lanners regisseert.  De film was geselecteerd voor de prestigieuze Panorama-sectie op het 66ste Internationaal Filmfestival van Berlijn (11-21 februari 2016). Met deze selectie keerde Bouli Lanners terug naar Berlijn nadat zijn eerste speelfilm ‘Ultranova’ er in 2005 werd geselecteerd.

Het verhaal ontplooit zich op een  eindeloze, winderige vlakte waar Cochise en Gilou, twee onafscheidelijke premiejagers, op zoek zijn naar een gestolen telefoon met gevoelige inhoud. Op hun weg komen ze Esther en Willy tegen, een stel dat op de loop is.
Is het einde der tijden nabij? Zullen ze in dat vergeten stadje, waar iedereen belandt, opnieuw de menselijke natuur op zijn best ontdekken? Dit zijn misschien wel de laatste mensen, maar ze zijn niet zo heel anders dan de eerste.

De films van Bouli Lanners zijn geen onbekende op de grote filmfestivals. Zijn kortfilm ‘Travellinckx’  werd in 1999 al geselecteerd voor festivals over de hele wereld. Twee jaar later werd zijn kortfilm ‘Muno’ geselecteerd voor de nevensectie Quinzaine des Réalisateurs op het Filmfestival van Cannes. Zijn speelfilmdebuut ‘Ultranova’ werd  bekroond op het Filmfestival van Berlijn in 2005 en zijn tweede speelfilm ‘Eldorado’ won  in 2008 drie prijzen op het Filmfestival van Cannes waar hij opnieuw aanwezig is in de Quinzaine des Réalisateurs. In 2011 werd zijn derde speelfilm, ‘Les géants’  in Cannes geselecteerd als slotfilm van de Quinzaine des Réalisateurs en viel daar toen tweemaal in de prijzen.

‘Les premiers, les derniers’ werd zondag in Berlijn vertoond in aanwezigheid van acteur-regisseur Bouli Lanners zelf, actrice Aurore Broutin, acteur Philippe Rebbot, acteur Virgile Bramly en de producenten. Vandaag heeft de film twee prijzen gewonnen: de Europa Cinemas Label prijs en de Prijs van de Oecumenische Jury. De film is vanaf 24 februari te zien in de Belgische zalen en wordt verdeeld door O’brother.

Naast Bouli Lanners zijn in de film ook volgende mensen te zien : Albert Dupontel, Suzanne Clément, Michael Lonsdale, David Murgia, Aurore Broutin, Philippe Rebbot, Serge Riaboukine, Lionel Abelanski, Virgile Bramly en Max Von Sydow.

Het camerawerk is van Jean-Paul De Zaeytijd terwijl de muziek van Pascal Humbert (van o.a. ’16 Horsepower’, Detroit) is.
‘Les premiers, les derniers’ is een productie van  Jacques-Henri & Olivier Bronckart (Versus Production – België) en Catherine Bozorgan (ADCB Films – Frankrijk)

Zie ook :

Toch wel veel Belgisch in Berlijn

De Waalse weken in de bioscoop

‘Les géants’ : gigantisch goed

Wim Willaert en de baard van Bouli

 

Bekijk ook

Eerste beelden van Hans Herbots’ langverwachte RITUEEL!

Na de succesvolle internationale series Riviera en The Serpent, maakte Hans Herbots terug een film in zijn …