Home / Nieuws / Binnenkort / Brad Pitt overhandigt Felix van Groeningen Hollywood Film Award

Brad Pitt overhandigt Felix van Groeningen Hollywood Film Award

Niet alleen won Felix van Groeningen gisteren de Hollywood Award voor Breakthrough Director, het beeldje werd hem ook nog eens persoonlijk overhandigd door Brad Pitt. Die was speciaal daarvoor onaangekondigd naar het gala afgezakt.

Dat Brad Pitt (de producer van ‘Beautiful Boy’) grote Felix-fan is, wisten we al: bij de eerste visie van ‘Beautiful Boy’ had hij tranen in de ogen, en roerde volgens van Groeningen erna zijn lunch niet aan. Maar dat hij ook nog eens zijn cameraschuwe periode (n.a.v. de vechtscheiding met Angelina Jolie) zou onderbreken om hem persoonlijk de prestigieuze Hollywood Award te overhandigen, is pas echt een teken van diep respect. Bij de uitreiking voegde Pitt eraan toe dat Felix’ boodschap van onvoorwaardelijke liefde in een familie broodnodig is in deze moeilijke tijden. “When meanness is so loud, what better salve than that of hope?

(tekst gaat verder onder de foto)

De award bevestigt alweer dat Felix van Groeningen nu definitief met de grote jongens meespeelt – ook Nicole Kidman, Hugh Jackman (‘The Greatest Showman’) en Damien Chazelle (‘First Man’, ‘La La Land’) waren aanwezig op de uitreiking. “Ik ben heel erg vereerd met deze prijs,” verklaarde van Groeningen achteraf. “’Beautiful Boy’ is een film waar ik trots op ben en die een belangrijk thema aanhaalt. Wat is verslaving, hoe kijken we naar mensen die verslaafd zijn, hoe kunnen we ze helpen? En wat is de impact op zij die deze mensen graag zien? Ik wil Amazon Studios bedanken om deze film mogelijk te maken, alsook mijn fantastische acteurs Steve Carell en Timothée Chalamet en mijn vaste medewerkers en partners in crime (cameraman) Ruben Impens en (monteur) Nico Leunen.”

Daarnaast  ging de Hollywood Film Award voor beste mannelijk bijrol naar de vertolking van Timothée Chalamet in ‘Beautiful Boy’. Dat heeft hij naar eigen zeggen deels aan van Groeningen te danken: “Voor mij bestaat de kracht van Felix erin dat hij menselijke intimiteit volledig weet te doorgronden. Hij weet menselijke en familiale relaties volledig te analyseren.” Voor Chalamet is het de tweede Hollywood Film Award op rij: vorig jaar won hij de Hollywood Breakout Performance Actor Award. Inmiddels maakt hij ook kans op een Oscar in dezelfde categorie. Of ook Felix van Groeningen daarvoor opnieuw zal mogen aandraven dit jaar, is minder zeker. Momenteel rinkelt de Amerikaanse box-office nog niet luid genoeg, en ook de concurrentie is niet gering.

Voorlopig is het dus vooral tevreden zijn met deze erkenning, want de Hollywood Film Awards zijn meer dan een troostprijs. Al sinds 1997 worden ze uitgereikt, met onder andere Tom Ford, Michel Hazanavicius, Lee Daniels, Ben Affleck en Paul Haggis als voorgaande laureaten van de Breakthrough Director Award.Het wordt tevens beschouwd als de officiële start van het Awards Season in de VS. Dat loopt tot 24 februari 2019, wanneer de Academy Awards worden uitgereikt. Tussen de Hollywood Film Awards en de Oscars zijn er tal van andere prijzenceremonies, zoals de Independent Spirit Awards, de Golden Globes en deze van de National Society of Film Critics.

De Hollywood Film Awards ceremonie werd dit jaar gepresenteerd door rapper en actrice Awkwafina (‘Crazy Rich Asians’), die na de woorden van Felix van Groeningen en Brad Pitt opriep om de show tot ‘Crazy Hot Caucasians’ om te dopen.

In België komt Beautiful Boy op 21 november in de zalen.

Bekijk ook

Koen De Bouw is Master van Filmfestival Oostende!

De eerste wintereditie van Filmfestival Oostende pakt uit met Koen De Bouw als Master en …