BREEDBEELD kortfilmfestival stelt programma van 10e editie voor!

BREEDBEELD stelt het programma van de tiende editie van haar kortfilmfestival voor, dat van 3 tot en met 6 november in De Studio in Antwerpen plaatsvindt. 60 kortfilms kleuren dit festival, waarvan 26 kortfilms strijden om prijzen zoals beste fictiefilm, beste documentaire, beste animatiefilm en een publieksprijs. Ook de beste filmmaker zonder filmopleiding valt in de prijzen. Het festival is een organisatie van BREEDBEELD, steunpunt voor (nog) niet-professionele beeldmakers. ​

 

10e editie

Daarnaast vertoont BREEDBEELD 10 kortfilms uit de rijke geschiedenis van het kortfilmfestival. Zoals onder andere Het Leven van Esteban (2017) van Inès Eshun, die de VRT-miniserie De Shaq (2021) schreef en co-regisseerde met Anthony Nti.

 

Andere smaakmakers zijn Camouflage van Imge Özbilge die met haar film in 2017 op het filmfestival van Cannes stond en Perdition County van Raphaël Crombez uit 2014, die met zijn film heel wat prijzen mocht wegkapen op verschillende kortfilmfestivals.

Uit: Het leven van Esteban

Gastprogramma’s

Naar goede gewoonte zijn er ook gastprogramma’s waarin andere filmorganisaties een selectie aan kortfilms mogen vertonen, zoals dat van CUT TO: GENT: een kortfilmfestival voor jong talent in Gent. Zij focussen voor hun gastprogramma op ‘erbij horen’ of net niet, en wat dat betekent. Zij vertonen passé imparfait van Aulona Fetahaj, die op het Kortfilmfestival in Leuven in 2021 nog een VAF Wildcard kreeg.

 

Filmkritisch tijdschrift Fantômas focust op maatschappelijk relevante thema’s in zijn programma, zoals met Tomorrow is a water palace van Juanita Onzaga die geselecteerd was voor het Internationale Filmfestival van Rotterdam 2022.

 

Ongezien Kort focust op absurde shorts die nog niet veel op groot scherm zijn vertoond. Zo kan je Het Lijden van de Jonge Wagner (2013), het afstudeerproject van Thomas Huyghe (bekend van De Ideale Wereld), nog eens op groot scherm zien.

 

Kortfilm.be maakte een programma rond de vier seizoenen, met onder andere Nocturnus (2022) (geselecteerd voor de Internationale kortfilmcompetitie van Film Fest Gent) van Meltse Van Coillie en Harm Dens. Zij zullen aanwezig zullen zijn voor de vertoning.

 

Because we are visual., een platform voor Belgische alternatieve cinema, focust voor hun programma op de tragische, grappige en ontroerende wereld van de films van cineast Thomas Deknop, die in 2022 de Ensor voor beste kortfilm won met Binge Loving.

 

Wat is het BREEDBEELD kortfilmfestival?

Het BREEDBEELD kortfilmfestival is een jaarlijks festival voor korte film dat dit jaar toe is aan haar 10e editie. Het festival focust op werk van opkomend talent en vertoont zo’n 60 kortfilms, gespreid over vijf luiken competitiefilms en vijf gastprogramma’s gecureerd door verschillende partnerorganisaties. Het resultaat is een brede waaier aan kortfilms in een programma dat fictie combineert met animatie, documentaire, cross-overs en meer experimentele of geëngageerde cinema, van 3 tot 6 november in De Studio, in het hartje van Antwerpen. Het festival is een organisatie van BREEDBEELD, steunpunt voor (nog) niet-professionele beeldmakers. ​

Uit: ‘Oh Dear, I Am Being Followed by a Mariachi Band’ van Alexander Goesaert

 

Deze films zijn onder andere geselecteerd voor het competitieluik:

 

       The Tears of Things van Kate Voet, die op het Kortfilmfestival van Leuven van 2021 de persprijs in de wacht sleepte.

       Oh Dear, I Am Being Followed by a Mariachi Band van Alexander Goesaert, die in de Belgian Student Shorts competitie zit op Film Fest Gent 2022.

       Het posterbeeld komt dit jaar uit Crosswinds van Grégoire Verbeke, een experimentele dansfilm met muziek van Hihats in Trees, het soloproject van percussionist Lander Gyselinck (bekend van STUFF.).

       La Prova van Toni Isabella Valenzi was geselecteerd voor het Brussels Short Film Festival 2022 en winnaar van beste kortfilm (Bayard d’or du court métrage) op het Filmfestival in Namen 2021.

        Fall Float Fly van Quarratul Ain Saeed was eerder al geselecteerd voor het Kortfilmfestival van Leuven.

       Ook openingsfilm Tot ik terugkom van Ramy Moharam Fouad zat in 2021 in de selectie van het Kortfimfestival van Leuven. Ramy Moharam Fouad is tevens co-organisator van het kunstenfestival Fade into you in De Studio en fotograaf van Tamino.

       Nieuwkomers van Camille Ghekiere won in 2021 de VAF Wildcard voor docu op het Kortfilmfestival van Leuven en beste korte film op het Filmfestival van Oostende in 2021.

 

Het volledige programma en alle informatie is te vinden op www.breedbeeldkortfilmfestival.be Meer informatie over BREEDBEELD vind je op www.breedbeeld.org

Bekijk ook

Lukas Dhont naar de Oscars!!

Close van Lukas Dhont is genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Speelfilm. Dat maakte …