Bruno Vanden Broecke, Wim Opbrouck en Frank van den Eeden genomineerd voor de Gouden Kalveren

Wat de Ensors voor Vlaanderen zijn en de Magritte’s voor Franstalig België, dat zijn de Gouden Kalveren voor Nederland.  Dinsdag 4 september werden de nominaties bekendgemaakt en naar goeie gewoonte zijn er ook dit jaar weer enkele Vlamingen onder de genomineerden. Wim Opbrouck is al voor de derde keer genomineerd voor een Gouden Kalf, dit keer in de categorie Beste Mannelijke Bijrol. Bij de Ensors wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen hoofd-en bijrollen. In Nederland wel. En dus is de nominatie van Bruno Vanden Broecke er één van de hoogste categorie. In ‘Billy’ speelt hij de hoofdrol. En hij maakt ook een kans op zo’n Gouden Kalf.

Voor Wim Opbrouck is het al de derde nominatie voor het Gouden Kalf.  Eerder werd hij genomineerd in de categorie Beste Acteur voor ‘Kan door huid heen’ (2008) en voor Beste Mannelijke Bijrol voor ‘Boven is het Stil’ (2013). Hij was het voorbije jaar trouwens ook te zien in ‘Oude liefde‘, een Nederlandse film waarin Gene Bervoets de mannelijke hoofdrol voor zijn rekening neemt. ‘Oude liefde’ speelt volgende week ook op het Filmfestival van Oostende.

‘Billy’ is het regiedebuut van Theo Maassen, de komiek die vorig jaar ook als acteur te zien was in de Vlaamse film ‘Façades’. Zijn film werd door pers en publiek gemengd onthaald.  Komt wellicht ook doordat de film niet meteen in een vakje te plaatsen viel.  Een bijtend, tragikomisch liefdesdrama, enerzijds onvervalst romantisch en tegelijk vol scherpe humor. Onze landgenoot Bruno Vanden Broecke speelt er een buikspreker in, die zelf heel zacht van aard is, maar vastzit aan een hondsbrutale pop.  De ene vroeg zich af wat hij ermee wou zeggen, de andere zag er een aanklacht in tegen de publieke verwachtingen die een succesvolle artiest gevangen houden. Blijkbaar was deze film ook even te zien in België, maar die release is aan ons voorbijgegaan. Het gebeurt wel vaker dat Nederlandse films in de bioscopen aan de grens spelen, om de Nederlanders te bedienen die zo hun redenen hebben om in Vlaanderen te vertoeven.

We hebben trouwens de indruk dat er vaker Vlaamse acteurs in Nederlandse films te zien zijn, dan andersom.  Net zoals de Vlamingen ook vaker over de taalgrens aan de slag zijn dan bij ons.  Wim Opbrouck, Koen De Graeve, Gene Bervoets, Peter Van den Begin, het zijn maar enkele van onze acteurs die wel vaker boven de Moerdijk aan de slag zijn. En ze vinden er ook waardering. En zij niet alleen. Frank van den Eeden, de DOP/cameraman van ‘Home’ en ‘Girl’, heeft al een Gouden Kalf in zijn trofeeënkast voor de film ‘Full Contact’ uit 2015.  Zijn nominatie voor het camerawerk van ‘Cobain’ is al zijn vierde nominatie.

‘Cobain’ kwam eerder dit jaar bij ons in de bioscopen, maar is tijdens het Filmfestival van Oostende nogmaals te zien. De film is een Nederlands-Belgische coproductie waarin ook de Belgische actrice Naomi Velissariou te zien is.  Zij speelt de rol van een aan drugs verslaafde prostituee in dit rauwe moeder-zoon-drama dat in totaal 5 keer genomineerd is voor een Gouden Kalf.  De Belgische coproducent is A Private View van Dries Phlypo en Jean-Claude Van Rijckeghem.

De uitreiking van de prestigieuze filmprijzen vindt plaats op het L’OR Gouden Kalveren Gala op vrijdag 5 oktober en is vanaf 19.30 uur rechtstreeks te volgen via filmfestival.nl.

Zie ook: 

‘Cobain’ is half-Vlaams

Wim Opbrouck over ‘Cobain’

‘Cobain’, net als ‘Girl’, op shortlist European Film Awards

 

 

Bekijk ook

Dit zijn de winnaars van BSFF!

De 25ste editie van het Brussels Short Film Festival werd vandaag afgesloten met een slotceremonie. …