Home / Nieuws / Festivals / ‘Cafard’ in première als slotfilm van het FF Oostende

‘Cafard’ in première als slotfilm van het FF Oostende

De wereldpremière van ‘Cafard’, een bijzondere animatiefilm van Jan Bultheel, wordt de slotfilm van de 9de editie van het Filmfestival van Oostende op vrijdag 18 september.

De film vertelt de dramatische lotgevallen van worstelaar Jean Mordant, die samen met zijn trainer Victor en neef Guido meegesleurd wordt op de wereldreis van het Belgische ACM-korps, de eerste pantserdivisie ter wereld. Het opvallend vormgegeven ‚Cafard’ speelt zich deels af in Oostende tijdens WOI en is bovendien volledig in sappig Oostends gesproken.

‘Cafard is een fantastisch project dat we door de link met Oostende al een hele tijd volgen. We zijn bijzonder opgetogen dat we met het Filmfestival van Oostende ook de slotfilm met een Vlaamse film kunnen afsluiten’, aldus Peter Craeymeersch, festivaldirecteur van Filmfestival Oostende.

 

‘Cafard’ werd geschreven, gedesigned en geregisseerd door Jan Bultheel. Naast zijn bekroond werk in de reclamewereld is Jan Bultheel bekend als maker van de animatiereeks ‘Hareport’, een productie van Ketnet en het Franse TF1. Arielle Sleutel van het Vlaamse productiehuis Tondo tekende voor de productie, samen met co-producenten Tarantula, Superprod en Topkapi Films.

 

De acteurs speelden een intensieve rol in het maakproces. Hun bewegingen en mimiek werd door middel van de animatietechnieken ‘motion capture’ en ‘facial tracking’ overgezet op de animatiefiguren.  Wim Willaert (‘Offline’, ‘Eigen Kweek’) vertolkt Jean Mordant, Sebastien Dewaele (‘Eigen Kweek’) zijn trainer Victor. Verder maken Dinara Drukarova (‘Amour’ van Michael Haneke) en Maarten Ketels (‘Groenten uit Balen’, ‘De Rodenburgs’) deel uit van de cast.

 

1914. Terwijl Jean Mordant de wereldtitel worstelen behaalt, wordt zijn jonge dochter Mimi thuis in Oostende aangerand door Duitse soldaten. Jean zweert dat hij het onrecht zal wreken en neemt dienst bij het prestigieuze ACM, de allereerste Belgische pantserdivisie. Zeer tegen zijn zin wordt hij meegesleurd in een dramatische odyssee rond de wereld.

 

Het Filmfestival Oostende start op vrijdag 11 september en eindigt op zaterdag 19 september met de uitreiking van de Ensors. Distributeur September Film brengt ‘Cafard’ op 23 september in de zalen.

ZIE OOK :

Boeiende sprekers op de VAF-dag

Vlaamse films voor dit jaar

Bekijk ook

Deze Vlamingen hebben een nominatie te pakken voor Les Magritte du Cinéma

Vrijdag werden in Brussel door de Académie André Delvaux de nominaties bekendgemaakt voor de negende …