Home / Nieuws / Cameraman Frank van den Eeden wint Knack Focus Jo Röpcke Award 2019!

Cameraman Frank van den Eeden wint Knack Focus Jo Röpcke Award 2019!

Cartoon van Frank van den Eeden

Frank van den Eeden, cameraman van de Belgische speelfilm De Patrick, mag de Jo Röpcke Award van Knack Focus straks mee naar huis nemen. Van den Eeden is de eerste Nederbelg en ook pas de tweede cameraman – na Nicolas Karakatsanis in 2012 – die deze onderscheiding krijgt.

Cartoon van Frank van den Eeden

De 48-jarige ‘Nederbelg’ Frank van den Eeden stond al achter de camera voor alle films van Fien Troch, The Invader van Nicolas Provost, en Dossier K. en Het Vonnis van Jan Verheyen. Ook Girl van Lukas Dhont, de slotfilm van het 45ste Film Fest Gent, werd door Van den Eeden vastgelegd. Maar het is voor zijn beeldvoering in dramedy De Patrick, het speelfilmdebuut van Tim Mielants, dat hij de Jo Röpcke Award wint. De prijs bestaat uit een cartoon van Knack Focus-huistekenaar Karl Meersman.

“Frank van den Eeden is een artistieke kameleon die altijd zijn stempel weet te drukken op de films waarvoor hij het camerawerk doet, en daarbij in één adem de regisseur én zichzelf naar een hoger niveau tilt”, meent Dave Mestdach, filmredacteur van Knack Focus. “Van den Eeden is meer dan de cameraman, hij is de coauteur van die films.”

In een interview met Knack Focus reageert Van den Eeden vereerd: “De prijs is een erkenning voor de persoon die mee bepaalt wat de Vlaamse cinema internationaal betekent, dus is het zalig om die te winnen. Ik denk niet dat we als cameraman onderbelicht zijn, maar deze award is toch wel een belangrijk signaal.”

De Jo Röpcke Award, genoemd naar de bekende filmjournalist van de voormalige BRT, wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt door het cultuurmagazine Knack Focus en bekroont een persoon die een verdienstelijke, opmerkelijke en creatieve bijdrage heeft geleverd aan de Vlaamse filmwereld. Frank van den Eeden mag zijn evenbeeld op zaterdag 12 oktober officieel in ontvangst nemen op Film Fest Gent.

Erelijst Jo Röpcke Award

2008: Fien Troch
2009: Felix van Groeningen
2010: Gust Van den Berghe
2011: Nicolas Provost
2012: Nicolas Karakatsanis
2013: Caroline Strubbe
2014: Bas Devos
2015: Robin Pront
2016: Nico Leunen
2017: Gilles Coulier
2018: Lukas Dhont
2019: Frank van den Eeden

 

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …