Home / Nieuws / Prijzen / ‘Cargo’ en ‘Zagros’ winnen op buitenlandse festivals

‘Cargo’ en ‘Zagros’ winnen op buitenlandse festivals

Het ziet er naar uit dat Sahim Omar Kalifa met ‘Zagros’ zal overdoen wat hij eerder met zijn kortfilm ‘Land of the Heroes’, ‘Baghdad Messi’ en ‘Bad Hunter’ deed : de festivalprijzen aan elkaar rijgen. Nadat zijn film recent in wereldpremière ging op het Film Fest Gent en daar meteen de internationale competitie won, is hij op het eerste internationale festival waarvoor hij geselecteerd was, dat van Arras, meteen met de publieksprijs en de Zilveren Atlas voor de beste regie aan de haal gegaan.  En ook Gilles Coulier, nog zo’n veelwinner, eerder met zijn kortfilms ‘Ijsland’, ‘Paroles’ en ‘Mont Blanc’, en achteraf met de tv-serie ‘Bevergem’, is sinds de release van de ‘Cargo’ ook bezig aan een mooi internationaal parcours en werd door Focus Knack nog met de Jo Röpcke Award bekroond, terwijl de Katholieke Universiteit van Leuven hem nog met de Cultuurprijs bekroonde.  En nu is Cargo op het Griekse festival van Thessaloniki bekroond met de prijs voor het beste scenario.  Een scenario dat Gilles zelf schreef samen met Tom Dupont.

Het festival waar Kalifa met de Atlas d’ardent aan de haal ging voor beste regie was de 18e editie van het Internationaal Filmfestival van Arras (3 – 12 november). De Internationale Jury vond het debuut “zeer aangrijpend en indrukwekkend”. De film werd ook door het publiek als favoriet gekozen en sleepte de publieksprijs in de wacht.

Deze prijs is nogmaals een pluim op de hoed van Sahim Omar Kalifa nadat hij de Grand Prix op het afgelopen Film Fest Gent won. De regisseur was samen met scenarist/producent Jean-Claude van Rijckeghem en hoofdactrice Halima Ilter aanwezig om de prijzen in ontvangst te nemen. ‘Zagros’ werd in het Franse Arras vertoond in de Europese Hoofdcompetitie van het festival, een selectie van negen Europese langspeelfilms. Aan het winnen van de Atlas d’argent is ook een geldprijs van €5.000 verbonden, bedoeld als ruggensteuntje voor de Europese regisseur die de prijs opstrijkt. De publieksprijs leverde ook €5.000 op voor de Franse distributeur van de film.

 

‘Zagros’ speelt vanaf woensdag in de Belgische zalen.

‘Cargo’ speelt nog altijd in bepaalde Belgische zalen.  De film werd tijdens het 58ste Thessaloniki International Film Festival bekroond met de prijs voor het beste scenario.  14 films maakten deel uit van de internationale competitie.  De Internationale Jury in Thessaloniki bestond dit jaar uit de Palestijnse actrice Annemarie Jacir, de Griekse actrice Maria Nafpliotou, de Iraans-Amerikaanse acteur Payman Maadi, de Franse sound designer Bruno Tarrière en Karel Och, artistiek leider van het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary. Een van de drie publieksprijzen ging naar de Vlaamse coproductie Insyriated’ van Philippe Van Leeuw, dat in oktober het Film Fest Gent opende.

 

Bekijk ook

‘Bloeistraat 11’ wint hoofdprijs in Annecy

ANNECY/BRUSSEL, De korte animatiefilm ‘Bloeistraat 11′ van Nienke Deutz heeft gisterenavond de Crystal du Court Métrage gewonnen op …