Home / Nieuws / Caroline Strubbe gaat schrijven en reizen

Caroline Strubbe gaat schrijven en reizen

Caroline Strubbe is nog zo’n naam die op heel veel lijstjes voorkomt.  Niet toevallig natuurlijk. Na ‘Lost Persons Area’, haar indrukwekkende langspeelfilmdebuut, waarmee ze internationaal tal van prestigieuze prijzen won, zette ze een waardige opvolger neer met ‘I’m the Same, I’m an Other’, een film die iets moeilijker zijn weg vindt, maar misschien wat tijd nodig heeft. Fans heeft de film alvast in overvloed.  En hetzelfde kan gezegd worden van de regisseur van de film.  Zij was zo lief om ook onze nieuwjaarsvraagjes te beantwoorden. Waarvoor dank.

1) Er zijn in 2013 vrij veel Vlaamse films uitgekomen.  Welke vond u persoonlijk de beste?

Onlangs maakte ik deel uit van de Jury van Leuven kort en was helemaal verblijd door het niveau van de Vlaamse kortfilms .    In de ban van Maaike Neuvilles  ‘Sonnet 81’ en Deben van Dams ‘De weg van alle Vlees’. Fantastische acteurs  en acteursregie. De jonge generatie heeft ook echt iets te vertellen . Ze stellen de juiste prioriteiten. En dat is een heel verschil met vroeger, mijn generatie. Cinema was vooral mooie beelden maken.

Op langspeelfilm gebied heb ik ook genoten van ‘Kid’ van Fien Troch en kijk zeker uit naar ‘Drift’ van Benny Vandendriessche. Een paar beelden volstonden me om hier meer van te willen zien.  Volgend jaar zal ik beter op deze vraag kunnen antwoorden. Door zelf met mijn film bezig te zijn heb ik weing Vlaamse films gezien.

2) Wie is voor u de Vlaamse filmfiguur van het jaar ?

De filmfiguren van het jaar zijn voor mij Wim De Witte en Patrick Duynslager van het festival van Gent.

Ze durven echte  keuzes  te maken  zonder compromissen te sluiten ook al kan dat een tegenstroom uitlokken. Ze kiezen resoluut voor  ‘Cinema ‘ zonder daarbij een genre uit te sluiten. Ze zijn echte cinefielen  en lopen niet altijd mee met wat men behoort goed te vinden.  Tot op heden moest ik die impuls , input of stimulans  altijd in het buitenland gaan zoeken. Vandaag ben ik heel blij dit dichter bij huis te vinden. Ik geloof  ook in bewegingen. Niet alleen de filmmakers maar ook de producenten, beleidsmensen, filmcritici en festivalcurators spelen een essentiele rol in het ganse process van filmmaken. Dat die goed zit wordt gereflecteerd in wat de de jonge generatie  afleverd  en dat zit goed. Ik hoop vooral dat dit zo blijft. Sommigen houden het graag middelmatig , dat wordt nu overstegen  en die spirit moet behouden worden. De andere Vlaming en de andere Cinema moeten mogen.

3) Waar hoopt u in 2014 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Natuurlijk nogal altijd met filmmaken. 2013 was een fantastisch jaar. Ik ben het trouwens nog wat aan het verwerken. Binnekort ga ik weer een lange schrijfperiode tegenmoet. Dat vraagt een mentaliteitswissel in mijn hoofd waar ik nu wel weer naar uitkijk.  Verder ben ik de laatste tijd ook meer bezig geluid en muziek. Ik wil dit verder uitbouwen in een kunstproject.

4) Welke zijn de Belgische en eventueel internationale films waar u naar uitkijkt?

Op Belgische vlak kijkt ik  vooral uit naar de nieuwe film van Gust van den Berghe en Bas Devos. Verder naar  heel wat eerste langspeelfilms van jonge  filmmakers als Eva Cools,  Maximiliaan Diericks, Nathalie Teirlinck, Gilles Coulier maar dan vooral naar die van David Williamson.  Zeer benieuwd wat hij met zijn Wildcard gaat doen. Bij de reeds wat meer gevestigde  regisseurs maakt Koen Mortiers nieuwe film  me nieuwsgierig. Op internationaal vlak ben ik natuurlijk benieuwd naar ‘Nymphomaniac’ van Von Trier en naar de nieuwe langspeler van Hal Hartley .

5) Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Ze worden al allemaal in het oog gehouden maar dat mag nog meer.: monteur David Verdurme / Cameraman David Williamson en actrice Kimke Desart. Ze mogen meteen ook international doorbreken zolang ze maar terugkomen naar mij .

6) Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Sam Louwyck naast Monica Belucci! Ik vind het geweldig nieuws. Ik ben ontzettend blij voor hem. Veerle Baetens wens ik alle success toe want ik vind het heel knap wat ze doet. Verder is er ons eigen productiehuis Mindsmeet. Hoe internationaler, hoe universeler, daar geloven we in en is de cinema waar we voor gaan. Dus laat het reizen maar komen.

Zie ook :

Interview Caroline Strubbe over ‘I’m the Same, I’m an Other’

Caroline Strubbe over 2013

TERUG NAAR DE LIJST

Bekijk ook

Adil & Bilall ontvangen Ensor voor Beste Internationale Doorbraak!

Van 18 tot en met 22 januari wordt er elke dag een Ensor uitgereikt tijdens …