Cecilia Verheyden en haar Overpeinzingen bij de Overgang van ’17 naar ’18

Cecilia Verheyden verraste enkele jaren geleden de wereld met ‘Achter de wolken’, een film over en voor het oudere segment van het publiek dat massaal de weg naar de bioscoop vond.  Cecilia had op voorhand nooit gepland om voor die doelgroep te werken, en was in haar korte werk, en het tv- en reclamewerk dat ze eerder en sindsdien ook deed, ook helemaal niet met die doelgroep vertrouwd, maar ze bewees alvast als ‘huurling’ van alle markten thuis te zijn.  We hadden het durven te voorspellen.  Deze dame zal hoogstwaarschijnlijk met nog veel diverser werk de bioscopen vullen. Benieuwd met wat ze nu bezig is?  Wij ook.  We vroegen het haar. 

 

1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Ik zal in 2018 bezig zijn met een tweede seizoen van de reeks ‘Zie Mij Graag’ en enkele nieuwe projecten, het ene al concreter dan het andere, maar met één rode draad: Ik mag er niets over zeggen.

2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?

Ik ben erg benieuwd naar ‘Charlie & Hannah gaan uit’, naar Stijn Coninx zijn film over de bende van Nijvel & naar een aantal debuutfilms. Ik maak er een persoonlijke queeste van om alle Vlaamse films te zien, dus ik hoop dat ze allemaal lang in de zalen spelen, zodat ik ze allemaal op groot scherm kan zien.

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Ik zou Alejandra Theus graag eens aan het werk zien in een stevig drama op tv of in de cinema. En ik zou toch ook schrijvers Pieter De Graeve & Charles De Weerdt in de gaten houden.

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Ghoh, ik hoop nationeel heel velen en internationaal vooral acteurs die toch nog in België willen blijven werken, want het doet altijd een beetje pijn als een goede acteur naar het buitenland vertrekt.

5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop. Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film?

Ik voel dat de sector de voorbije jaren professioneler is geworden en dat er een enorme diversiteit aan projecten gerealiseerd wordt. Het kan niet anders dan dat dit deels Pierre Drouot zijn verdienste is.

6. Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?

Focus op sterke scenario’s door sterke opleidingen voor scenaristen in binnen- en buitenland op te zetten en correcte vergoedingen te voorzien. Dat is echt zo ontzettend belangrijk. Ik merk dat er heel veel frustraties zijn bij onze schrijvers, terwijl zij wel de basis leggen van een sterk project. En daarnaast er ook voor zorgen dat de mensen terug naar de (Vlaamse) cinema gaan & dat begint bij het aan banden leggen van illegaal downloaden & goede afspraken maken met grote internationale spelers zoals Netflix.

7. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?

Ik hoop op een regisseur of scenarist. En als ik dan toch mag kiezen, mag dat zeker een vrouw zijn.

 

Zie ook :

Anderen die vooruitkeken bij de overgang

Cecilia Verheyden keek vorig jaar ook al vooruit

Cecilia Verheyden keek 2 jaar geleden ook al vooruit

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …